Hoppa till huvudinnehåll

Sport

USA vill rädda damernas U18-VM – Flicklejonen i öppet brev: "Varför fanns det ingen reservplan?"

Från 2021
Flicklejonspelare uppradade på blålinjen.
Bild: Sini Löfman // Suomen Jääkiekkoliitto

Samtidigt som JVM i Kanada spelas som normalt ställdes damernas U18-VM i Sverige in på grund av pandemiläget. Flicklejonen skrev ett öppet brev till IIHF – i USA vädjar man till att förbundet tänka om.

Att flickjuniorernas världsmästerskap inhiberades för andra året i rad har väckt stora reaktioner. Det svenska laget har protesterat i ett öppet brev och flera av sportens största damstjärnor har varit av samma åsikt som svenskorna.

Hockeyförbundets ordförande Harri Nummela kallade beslutet oundvikligt.

Den finländska hockeybossen menade att det inte är särskilt realistiskt att hoppas på att U18-VM flyttas till våren. Att spela i till exempel april verkar inte troligt då mästerskapskalendern är full.

– IIHF har begränsade resurser för hur många turneringar man kan ordna i april, och för den månaden är de här resurserna reserverade. Som jag förstått det så är det därför som man tagit beslutet (att ställa in i stället för att flytta U18-VM), sa Nummela till Yle Urheilu.

Flicklejonen: "Varför fanns det ingen reservplan?"

I Ontario i Kanada har det lokala damhockeyförbundet erbjudit sig att ordna turneringen. Också i grannlandet USA hoppas man att IIHF ändrar sig.

– Vi har begärt att de ska titta närmare på U18-VM specifikt för att se vad man kan göra för att åtminstone skjuta upp det och utforska möjligheterna med de länder som deltar, kommenterar amerikanska hockeyförbundets vd Pat Kelleher för nyhetsbyrån AP.

Flicklejonen gjorde som det svenska landslaget och publicerade på tisdagen ett öppet brev riktat till IIHF. I texten uttrycker man en stor besvikelse över förbundets beslut.

"Varför fanns det ingen reservplan? Det nuvarande världsläget borde inte komma som en överraskning, trots att det hunnit bli bättre före omikronvarianten", skriver finländskorna.

Man kräver att IIHF samarbetar med de nationella förbunden så att matcherna ska kunna spelas i ett senare skede.

"Beslutet att inhibera mästerskapet i stället för att fixa en flytt får oss att känna oss nedprioriterade. Det är dags att kräva att IIHF behandlar dam- och flickhockey bättre. Vi förtjänar samma satsningar som herrarna och pojkarna."

Diskussion om artikeln