Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Lyxiga restaurangkvällar förbyttes till vistelse på rummet – hotelldirektörer i Västnyland besvikna på plötsliga restriktioner

Från 2021
Snötäckt terrass med tallar i bakgrunden vid restaurang The Berg i Barösund.
Bildtext Restaurang The Berg vid skärgårdshotellet The Barö i Barösunds skärgård håller öppet året runt men har tvingats halvera antalet dukningar på grund av de senaste restriktionerna.
Bild: Maria Wasström / Yle

Två hotell i Västnyland som får tänka om är The Barö i Ingå skärgård och Regatta Spa hotell i Hangö.

I Hangö är det länge sedan man haft en så vit, fin jul som i år. Hotell Regatta liknar ett jugendslott där det tronar i det gnistrande snötäcket.

Hotell Regatta  Hangö
Bildtext Hotell Regatta i Hangö är ritat av arkitekt Lars Sonck.
Bild: Johanna Lindholm / Yle

Vanligtvis kan hotellgästerna ligga i den varma poolen i det tillhörande spaet och titta ut mot horisonten.

Men den 28.12 trädde nya coronarestriktioner i kraft, vilket gör att vistelsen i Hangö kanske blev lite annorlunda än man föreställt sig.

Gästerna får hitta på annat program kvällstid

Det här innebär bland annat att restaurangerna måste stänga senast klockan 20.00 och alkoholförsäljningen upphör redan klockan 17.00.

– Vi försöker kompensera med att öppna restaurangen lite tidigare, så att våra gäster kan äta lunch och i alla fall sitta lite längre.

Det säger Esa Haikonen, vd på Regatta Spa hotell i Hangö.

Esa Haikonen, vd för Regatta spa hotel i Hangö december 2021.
Bildtext Vd Esa Haikonen på Regatta Spa hotell i Hangö säger att restriktionerna kom på snabbt.
Bild: Johanna Lindholm / Yle

– Vi gör vårt bästa för att betjäna våra kunder och ta hand om personalen. På så sätt kan vi undvika permitteringar.

Lobbyn i hotell Regatta, Hangö
Bildtext Inne i lobbyn är det varmt och skönt.
Bild: Johanna Lindholm / Yle

Haikonen säger att de flesta finländare säkert förstår att restriktionerna görs med tanke på folks säkerhet. Men samtidigt önskar han att inskränkningar i verksamheten kunde genomföras med lite längre varsel.

Permitteringar i Barösund

Också Linda Hellström-Pasanen som basar för restaurangen The Berg som finns i anslutning till hotellet The Barö är besviken över de snabba besluten.

– Det är utmanande när arbetslistorna redan är gjorda och vi måste betala för de turer som finns på listan, säger Hellström-Pasanen.

Linda Hellström-Pasanen.
Bildtext Krögare Linda Hellström-Pasanen driver förutom restaurang The Berg också sommarrestaurang Scola i Barösund.
Bild: Marica Hildén / Yle

Både hotellet och restaurangen i Barösund har varit fullbokade så gott som hela hösten men i en handvändning förändrades läget i och med de nya restriktionerna. Restaurangen har tvingats avboka evenemang och en del permitteringar väntar personalen.

– Det är ingen bra situation för tillfället. Normalt har vi två dukningar varje dag, en som börjar klockan 17 och en som börjar klockan 20. Vi erbjuder tre- eller femrättersmenyer med noggrant utvalda vinpaket. Det här kan vi inte genomföra nu utan har istället endast en dukning klockan 16, säger Hellström-Pasanen och tillägger att tidpunkten dessvärre är svår för många gäster särskilt på vardagar.

Gourmetmat i sängen?

Hon påpekar också att hotellgästerna kan välja att äta på rummet ifall de så önskar men samma utskänkningsregler gäller där som i restaurangen. I en del av rummen finns en liten bardisk och i andra ett par fåtöljer och ett soffbord.

– Vi kan ju inte erbjuda riktigt samma smakupplevelser men det är det alternativ vi har, säger Hellström-Pasanen.

I januari har restaurangen bjudit in gästande kockar för chef´s table-kvällar av vilka åtminstone den första är inhiberad. Resten avgörs av hur länge restriktionerna är i kraft.

Hotellrummen på hotellet The Barö påminner om svarta containers.
Bildtext Rummen på The Berg är enskilda små byggnader och den som vill vara på den säkra sidan kan välja att äta middagen på rummet även om utrymmet är begränsat.
Bild: Maria Wasström / Yle

The Barö ligger ute i skärgården och kvällsaktiviteterna begränsar sig ganska långt till vad man kan göra på hotellet. Fram till klockan 20 får gästerna vistas i restaurangen men därefter gäller det egna rummet eller varför inte den mörka skogen utanför.

– Tyvärr finns det ju inte så mycket att göra när det är mörkt men gästerna kan bada bastu, få massage eller simma i vaken. Vi har försökt göra det bästa av situationen men någon bra situation är det inte, säger Hellström-Pasanen.

Vy över vintrig skärgård, från The Barös bastubrygga.
Bildtext Bastun på The Barö ligger precis vid havet och den är öppen för hotellgäster också efter mörkrets intåg. En ficklampa kan säkert vara bra att ha med sig.
Bild: Maria Wasström / Yle

Också Esa Haikonen på Regatta Spa påpekar att det är svårt för personalen att planera för alternativt program med så kort framförhållning:

– Hade vi vetat om restriktionerna tidigare, hade vi kunnat boka in det årliga tekniska underhållet i spaet, men nu är ju de flesta på semester så det är svårt att få tag på folk, säger Haikonen.

Rumsvis i bassängen på Regatta spa

Ett av hotell Regattas trumfkort är just spaet som ligger alldeles vid havet ett stenkast från hotellet. I början såg det ut som om restriktionerna skulle komma att omfatta även bassängavdelningen och omklädningsrummena.

Men efter att ha diskuterat med Regionförvaltningsverket, fick Haikonen grönt ljus för att släppa in gäster från ett hotellrum åt gången.

Regatta spa med hotellet i bakgrunden i ett vinrigt Hangö.
Bildtext Spaet och hotellet på Fabriksudden i Hangö ligger bredvid varandra.
Bild: Johanna Lindholm / Yle

Även om det ur hotellets ekonomiska synpunkt inte är det mest lönsamma upplägget, är det ändå bra för dem som vill simma och bada bastu.

Skönhetsbehandlingarna bjuds i vanlig ordning, där råder inga begränsningar.

Räddningen för hotellets gäster i nuläget är ändå kanske naturen och lugnet i Hangö, tänker Haikonen.

– Många kommer ju till Hangö för naturens skull och för att finna lugn, säger han.

Damernas simhus i Hangö på vintern.
Bildtext Invid spaet i Hangö finns en enklare badanläggning - damernas simhus för vinterbadare. Också det omfattas av coronarestriktionerna och har lås på dörren.
Bild: Johanna Lindholm / Yle

Just nu är Haikonen inte så orolig över att hotellet inte skall klara restriktionerna ekonomiskt.

– Vi klarar det nog, det gäller att hålla humöret uppe och tro på framtiden.

Somrarna är alltid fullbokade och säsongen har förlängts i jämn takt. Veckosluten är i regel fullbokade även om det i veckorna brukar finnas ledig kapacitet.

Hotell regattas vd Esa Haikonen.
Bildtext Esa Haikio, vd för Regatta Spa Hotel i Hangö, håller humöret uppe fast det är turbulenta tider med epidemin.
Bild: Johanna Lindholm / Yle

Haikonen säger att det följde en våg av avbokningar när de senaste restriktionerna offentliggjordes, men att det kommit nya bokningar i stället.

Någon prisdumpning är inte aktuell.

– Våra priser är uträknade efter vår servicenivå och den strävar vi efter att hålla, sammanfattar han.

Tystnadsturism

Också hotellet i Barösund har fått en del avbokningar och framför allt en hel del samtal om vilka regler som gäller. Många kunder har ändå valt att anpassa sig till restriktionerna utan att avboka.

Jussi Paavoseppä bland tallarna på Bergvalla.
Bildtext Hotelldirektör Jussi Paavoseppä bor själv i Helsingfors och vet att tystnaden i skärgården är något som många stadsbor upplever som unikt. Samtidigt vill de gärna ha högklassig och trygg service.
Bild: Maria Wasström / Yle

Hotelldirektör Jussi Paavoseppä på The Barö håller fanan högt.

– Det lönar sig att använda sin energi på att hitta lösningar i stället för att bara gnälla, säger Paavoseppä och vänder gärna tystnaden och mörkret i skärgården till hotellets fördel.

Utsikt över skärgårdstallar i ett vinterlandskap, genom ett fönster som täcker hela väggen.
Bildtext Rummen på The Barö har ingen tv. Däremot kan gästerna ligga i sina bekväma sängar och spana in naturen på andra sidan glasväggen.
Bild: Maria Wasström / Yle

Han upplever att mörkret och tystnaden i den vintriga skärgården är alldeles unik och den går bra att marknadsföra i dessa dagar.

– Det är en magnifik upplevelse att vistas i skogen i mörkret, särskilt i skärgården. Stjärnhimlen är vacker och snötäcket gör att det inte är helt mörkt trots allt, säger Paavoseppä som gärna rekommenderar sina hotellgäster en promenad bland de snöklädda tallarna på Barölandet.

Jussi Paavoseppä tänker också fortsätta med planerna att utvidga The Barö. Sju nya inkvarteringsrum levereras nästa vår. Dessutom förhandlar han om tilläggsköp av mark av Ingå kommun. Ifall planerna går igenom utvidgas The Barö med mer familjeanpassad inkvartering på den västra sidan av Bergvallaområdet.