Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Strejken på UPM:s fabriker stänger också ner verksamheten på Billerud Korsnäs i Jakobstad: "Frustrerande situation"

UPM:s och Billeruds fabriker i Jakobstad
Bildtext Billerud Korsnäs har inlett samarbetsförhandlingar med sin personal.

UPM i Jakobstad förbereder sig för strejk från och med lördag. Om cellulosaproduktionen stoppas blir också grannen Billerud Korsnäs tvungen att stänga ner och permittera en del av personalen.

UPM i Jakobstad håller just nu på att köra ner cellulosafabriken eftersom man inte kunnat komma överens med Pappersförbundet om kollektivavtalet.

Allt tyder på att en tre veckor lång strejk inleds lördag morgon.

Om cellulosaproduktionen stannar blir även grannen Billerud Korsnäs, som producerar kraftpapper och kartong, tvungen att stoppa produktionen vid årsskiftet. För närvarande pågår samarbetsförhandlingar med personalen.

Vd Risto Hovi säger att Billerud Korsnäs på sätt och vis blir ett oskyldigt offer i konflikten mellan UPM och Pappersförbundet. Situationen är ytterst frustrerande, säger Hovi.

– Visst lyfter det här känslor till ytan. Vi har lyckats ingå bra avtal med våra anställda och det finns en mycket stor efterfrågan på förpackningsmaterial. Därför känns situationen mardrömslik, säger Hovi.

Beroende av råvara från UPM

BillerudKorsnäs är beroende av råvara från UPM. De två bolagen har ett omfattande leveransavtal som gäller vatten, ånga, tryckluft och cellulosamassa.

– Vi kommer att använda de cellulosabalar vi har fram till årsskiftet, om vi har ånga att tillgå, säger Hovi.

Hur snabbt UPM kör ner fabriken avgör hur länge Billerud Korsnäs har tillgång till ånga och vatten som behövs i tillverkningen.

Billerud Korsnäs tillverkar 200 000 ton förpackningsmaterial årligen. Hur mycket strejken kommer att kosta vill Hovi inte spekulera i.

Företaget inledde samarbetsförhandlingar med sina 120 anställda för några veckor sedan, men de är ännu inte avslutade.

Hovi säger att man från arbetsgivarens sida försöker minimera både ekonomiska förluster och antalet permitteringar. Enligt Hovi är det omöjligt att helt undvika permitteringar om strejken blir ett faktum, men att de kan förverkligas tidigast den 18 januari.

Artikeln är en översättning och bearbetning av Yle Uutisets artikel UPM:n sellutehtaan lakko on pysäyttämässä myös BillerudKorsnäsin paperitehtaan Pietarsaaressa – Toimitusjohtaja: "Turhauttava tilanne", skriven av Iina Kluukeri. Översättning och bearbetning: Mikaela Löv.