Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

200 poliser deltog i räder mot prodemokratisk webbtidning i Hongkong: "Öppet angrepp mot den redan trasiga pressfriheten"

Från 2021
Uppdaterad 29.12.2021 11:33.
Tidningen Stand News chefredaktör Patrik Lam förs bort i handklovar av poliser i Hongkong.
Bildtext Stand News chefredaktör Patrik Lam fördes bort i handklovar.
Bild: Vernon Yuen/Shutterstock/All Over Press

Polis i Hongkong har gjort massiva tillslag mot den pro-demokratiska webbtidningen Stand News. Sju journalister och styrelsemedlemmar greps i räderna som utfördes av över 200 poliser. Tidningens ägare beslöt att lägga ner Stand News omedelbart.

Över 200 poliser dök på onsdag morgon upp utanför webbtidningen Stand News redaktion och på flera andra håll i Hongkong. Tidningens redaktion och flera journalisters hem genomsöktes och polisen lade beslag på mängder av datorer och annat material.

Polisen grep minst sju personer, bland dem två journalister och fyra styrelsemedlemmar som hade avgått från sina poster i somras. Tidningens chefredaktör Patrik Lam fördes bort i handklovar inför ett uppbåd av journalister och fotografer.

De sex misstänks enligt polisen för medverkan i en konspiration för att publicera upproriskt innehåll, enligt en lag som stiftades redan under den brittiska kolonial eran.

Polisen säger i ett uttalande att Stand News har publicerat artiklar som uppviglar till hat mot myndigheter, inklusive rättsväsendet, och att flera gripanden kan vara på väg.

Vi har alltid rapporterat professionellt, några åtal ändrar inte på det

Journalisten Ronson Chan

Stand News läggs ner

Tidningens ägare meddelade genast efter räderna att Stand News kommer att upphöra med all verksamhet och att alla anställda sägs upp omedelbart.

Den gripne chefredaktören Patrick Lam har enligt uttalandet avgått och tidningens aktiviteter på sociala medier kommer upphöra inom kort.

Journalistorganisationen CPJ (Kommittén för att skydda journalister) fördömer tillslagen som ett "öppet angrepp på Hongkongs redan trasiga press- och yttrandefrihet."

Stand News grundades år 2014 som en icke vinstbringade webbtidning. Tidningen utsågs i november till kandidat för pressfrihetspriset som delas ut av Reportrar utan gränser.

Stand News chefredaktör Patrick Lam förs bort i handklovar i Hongkong.
Bildtext Stand News läggs ner omedelbart och den gripne chefredaktören Patrick Lam och andra anställda sägs upp.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Ökat tryck på press- och yttrandefrihet

Journalisten Ronson Chan fick besök av poliser tidigt på morgonen. Poliserna lade beslag på hans dator och andra personliga elektroniska apparater, men lät bli att gripa honom.

– Stand News har alltid rapporterat professionellt om nyheter. Några brottsåtal kommer inte att ändra på det, sa Ronson Chan.

Poliserna genomsökte åtminstone fyra journalisters hem, och grep bland annat den kända popsångaren Denise Ho och juristen Margaret Ng som lämnade sina styrelseposter redan i somras.

Polisen i Hongkong bär bort material under ett tillslag mot den prodemokratiska webbtidningen Stand News.
Bildtext Över 200 poliser deltog i tillslagen mot webbtidningen Stand News och tidningens medarbetare.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Stand News råkade i konflikt med polisen redan under de massiva demokratiprotesterna år 2019, då flera av tidningens journalister hamnade i gräl med poliser som försökte förhindra dem från att rapportera om händelserna.

Stand News är det andra prodemokratiska mediehuset i Hongkong som utsätts för hårt tryck, efter kvällstidningen Apple Daily, vars ledare, ägare och chefredaktör har åtalats.

Ägaren och mediemagnaten Jimmy Lai har redan förpassats till fängelse för brott mot stränga säkerhetslagar, som Kina har infört i Hongkong.

Mediemogulen Jimmy Lai är en av Hongkongs mest kända antikinesiska demokratiaktivister.

Tre ledande demokratiaktivister dömdes i Hongkong – bland dem mediemagnaten Jimmy Lai

Aktivisterna dömdes enligt Kinas stränga säkerhetslagar.