Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Direkt: Får Iivo Niskanen till samma fullträff som systern? Finländaren är storfavorit i herrloppet

Från 2021
Uppdaterad 29.12.2021 16:01.
Programmet är inte längre tillgängligt
Världscupen på skidor, herrarnas 15 km (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Dags för den potentiellt stora blåvita dagen på Tour de Ski. Iivo Niskanen är den största förhandsfavoriten på herrarnas 15 kilometer med klassisk stil.

Serviceteamen kommer att ha händerna fulla i Lenzerheide i dag. Ett kraftigt snöoväder förväntas dra in över tävlingsorten. Slår prognosen in kommer vallarnas betydelse att vara oerhört stor.

Kl. 16.00 Tour de Ski: Herrar 15 km, klassisk teknik

Finland: 20 Perttu Hyvärinen, 36 Iivo Niskanen, 41 Remi Lindholm, 84 Lauri Vuorinen, 87 Arsi Ruuskanen, 88 Ville Ahonen.

Kommentator: Chriso Vuojärvi

Favoriter: Iivo Niskanen slår till igen?

Femton kilometer med klassisk teknik brukar innebära framgångar för Iivo Niskanen. I säsongsöppningen i Ruka sopade han banan med motståndet på just den distansen.

Iivo Niskanen hack i häl på Aleksandr Bolsjunov.
Bildtext Iivo Niskanen och Aleksandr Bolsjunov (till höger) har skördat stora framgångar i distanslopp.
Bild: Lehtikuva / AFP Fredrik Varfjell

Niskanen är den stora förhandsfavoriten igen, förutsatt att han är fullständigt kvitt de hälsobesvär som förstörde hans chanser att delta i världscuploppen i Davos. Dessutom måste Niskanen förstås ha konkurrenskraftig utrustning i de potentiellt urusla förhållandena i Lenzerheide.

Utmanare: Ett koppel norrmän och ryssar

Aleksej Tjervotkin var tvåa bakom Niskanen i Ruka och lär vara ett namn för tätstriden igen. Hans landsman Aleksandr Bolsjunov hör i normala fall till de största favoriterna, men hans form har varit småsvajig i vinter.

Norrmännen då? Jo, det är lätt att plocka fram en handfull norska åkare som kan vinna i dag. Johannes Høsflot Klæbo vann gårdagens sprint efter en suverän insats och det skulle inte vara en stor skräll om han är med i kampen om segern i dag också.

Simen Hegstad Krüger återhämtade sig snabbt från katastrofstarten på säsongen i Ruka då han slutade på 74:e plats på 15 kilometer klassiskt. Sedan dess har han vunnit två distanslopp i världscupen. Krüger är visserligen snäppet bättre i den fria tekniken men han har kapacitet att blanda sig in i tätstriden.

Emil Iversens form är i likhet med Bolsjunovs ett frågetecken, men det skulle inte vara en stor skräll om norrmannen var på hugget i dag. Glöm inte heller Didrik Tønseth som varit fenomenalt stark i den skandinaviska cupen i vinter.

Finländarna: Drömläge för Remi Lindholm

Säsongens stora finländska utropstecken på världscupscenen är finlandssvenska Remi Lindholm. Han har plockat sina första världscuppoäng med mogna och fördomsfria insatser.

Lindholms startposition i dag är fascinerande. Strax före honom åker Simen Hegstad Krüger ut i spåret och genast efter honom startar en viss Johannes Høsflot Klæbo.

Lindholm behärskar den fria tekniken aningen bättre men den 26:e platsen på 15 kilometer klassiskt i Ruka bevisade att hans klassiska åkning också håller måttet.

Han och Perttu Hyvärinen kan vara goda för placeringar bland de 20 bästa i dag.

Diskussion om artikeln