Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Lovisas trädgårdsmästare: "Vi vill utrota mördarsnigeln medan vi ännu räknar dem i individer och inte i kilogram" – tydlig ökning under det senaste året

Från 2021
Mördarsnigel
Bildtext "Mördarsnigeln" har hittats på åtminstone tre områden inom Lovisa. Den här baddaren är fotograferad i stadsdelen Nystaden under sommaren 2021.
Bild: Yle/Stefan Härus

I höstas efterlyste parkavdelningen vid Lovisa stad observationer av den spanska skogssnigeln, även kallad mördarsnigel.

Parkavdelningen fick in femton svar som har hjälpt dem ringa in områden som de måste hålla ett extra öga på. En del hade tagit kontakt endast för att berätta att de inte har sett av den ifrågavarande snigeln, och en del observationer visade sig vara falska.

– Då vi åkte till platsen för att inspektera eller fick se fotografier av djuren så visade det sig att det handlade om den gråsvarta kölsnigeln, som det är lätt att förväxla skogssnigeln med, säger trädgårdsmästare Riikka Taskinen.

Extra fokus på tre områden

Men på tre områden har den spanska skogssnigeln påträffats med säkerhet. Det handlar om ett ängsområde nära en vattenfåra i Tessjö och i början av Rikevägen i Forsby.

Värst är läget ändå i stadsdelen Nystaden, i området kring Lovisa stads depå.

– Förra året plockade vi bort 20 sniglar från området, och i år 3 000. De kan föröka sig utan en partner, och det här är en oroväckande stor ökning.

Danielle Mickos och en spade med två mördarsniglar
Bildtext Grönanläggare Danielle Mickos vid Lovisa stads parkavdelning plockade enorma mängder sniglar för hand i somras.
Bild: Yle/Stefan Härus

Riikka Taskinen berättar att hon pratat med en kollega som jobbar som trädgårdsmästare i Riihimäki. Där räknar man inte längre sniglarna per individ utan i kilogram.

– Under förra säsongen plockade de bort 6 000 kilogram spansk skogssnigel i Riihimäki. Min kollega sade att det lönar sig att ta tag i problemet innan det blir så pass illa, och det är precis det vi försöker göra nu i Lovisa, säger Taskinen.

Mördarsnigeln äter allt i sin väg och är ett stort problem om de får fotfäste i trädgårdar.

Spansk skogssnigel i trädgården på bruksvägen i Billnäs.
Bildtext Den spanska skogssnigeln sprider sig ofta med plantor.
Bild: YLE / Linus Westerlund

Under våren ska parkavdelningen besluta om eventuella åtgärder.

– Antagligen håller vi åtminstone ett extra öga på de här tre områdena i centrum, Tessjö och Forsby. Och så ber vi alla Lovisabor hålla ett öga på sin egen tomt och bekämpa sniglarna på rätt sätt om de syns till.

Staden kommer att meddela om andra åtgärder på sin webb och i tidningen Morjens.

Taskinen berättar att hon är väldigt glad över att det varit så pass kallt den senaste månaden.

– Det är ett bra tecken, det borde döda en hel del snigelägg som inte klarar av att övervintra i stränga minusgrader.

Hur effektivt det varit lär vi få märka i sommar.