Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ordföranden förnekar att IIHF skulle favorisera herrar på damers bekostnad – påminner samtidigt om varifrån pengarna kommer: "JVM och VM gör att förbundet överlever"

Från 2021
Luc Tardif på besök i Helsingfors.
Bildtext I november var Luc Tardif på besök i Helsingfors.
Bild: Juha Kivioja / Yle

Det internationella ishockeyförbundet IIHF meddelade nyligen att sex landslagsturneringar i januari inhiberas. Förbundets ordförande Luc Tardif kommenterar nu kritiken som uppstod.

Beslutet att ställa in landslagsturneringar på olika håll har väckt uppståndelse. Damerna var inte till lags med att få se sina turneringar offrade, samtidigt som herrarnas junior-VM pågår i Kanada.

Framför allt damernas U18-VM i Sverige, som skulle spelas i januari, har varit på tapeten.

Två turneringar på raken har inhiberats och damjuniorerna har senast spelat om VM-guldet för två år sedan, i årsskiftet 2019–20.

VM-turneringarna 2020 ställdes in

Nu kommenterar IIHF:s nyvalda ordförande Luc Tarif det hela.

– Det är inte bara en turnering som har ställts in – utan sex, inklusive två U20-turneringar för herrar. Det verkar kritikerna glömma, säger Tarif i ett inlägg på Twitter.

– Människor tror att det handlar om att vi favoriserar herrar på damernas bekostnad, men det stämmer inte.

Säsongen 2019–20 ställdes både damernas och herrarnas VM in. Säsongen 2020–21 spelades herr-VM i maj, medan damturneringen flyttades från april till augusti.

Herrarnas båda U20-turneringar har i sin tur spelats som det var tänkt.

IIHF behöver pengarna

Tardif förklarar att herrturneringarna är elementära för förbundet.

– Finns det ekonomiska incitament att ordna VM och JVM för herrar varje år? Definitivt. Pengarna från de här två turneringarna ger förbundet möjlighet att stödja andra evenemang, säger Tardif.

– Som ordförande är det mitt ansvar att göra allt i min makt för att arrangera specifika turneringar, som i sin tur hjälper andra turneringar att överleva.

Tardif intygar att damerna är viktiga för förbundet.

– Tillsammans med IIHF:s nya styrelse tror vi på damhockeyn. Vi vill investera i damhockey, nu och på sikt. Vi känner empati för spelare och fans och ser fram emot att kunna återgå till det normala, säger Tardif.