Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Åland är återigen i spridningsfasen – politikerna fattar beslut om nya restriktioner imorgon

Jeanette Pajunen är hälso- och sjukvårdsdirektör på Åland
Bildtext – Det är ett hårt tryck på testningen och smittspårningen, säger Jeanette Pajunen, hälso- och sjukvårdsdirektör på Åland.
Bild: Yle/Samuli Holopainen

Coronaläget på Åland har förvärrats så pass mycket att en samarbetsgrupp i dag på förmiddagen konstaterade att Åland återigen befinner sig i spridningsfasen.

Orsaken är en ökande smittvåg. Trycket på testningen har ökat kraftigt och nu krävs det mer resurser till testning och smittspårning.

– Vi har i dag haft ett möte med samarbetsgruppen, dit tjänstemän från landskapsregeringen och tjänstemän från Ålands hälso- och sjukvård hör, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Jeanette Pajunen.

Samarbetsgruppen har beslutanderätt i en fråga, och det är att utgående från vissa kriterier slå fast vilken pandemifas Åland befinner sig i.

– När man väger in de olika parametrarna är det väldigt svårt att säga något annat än att vi befinner oss i spridningsfas. Vi ser att antalet människor som har symtom och som ska komma och testa sig ökar så pass kraftigt att vi är på väg åt samma håll som övriga Finland.

Det är inget speciellt tillfälle, evenemang eller restaurangbesök som ligger bakom de senaste dagarnas nya fall.

– Det handlar om inresesmitta. Under jul är det många som reser in till Åland, eller har varit borta på besök.

Många i karantän – också dubbelvaccinerade

Incidensen är inte den parameter som väger tyngst i det här läget, utan Jeanette Pajunen poängterar att det är helheten som avgör. I går konstaterades nio fall av coronasmitta och det ledde till att 39 personer försattes i karantän.

– Vårt sjukhus är ganska fullbelagt på medicinavdelningen och vi har många i personalen som är sjuka. Eftersom det antagligen handlar om omikron är det också dubbelvaccinerade som försätts i karantän.

– Vi måste speciellt tänka på de kritiska samhällsfunktionerna som är sköra på Åland med få anställda, säger hon.

Landskapsregeringen kommer att behandla ett åtgärdspaket om nya eventuella restriktioner i morgon.