Hoppa till huvudinnehåll

Välfärdsområdesval 2022

Därför röstar varken helsingforsarna eller ålänningarna i välfärdsområdesvalet

Uppdaterad 30.12.2021 11:52.
Två personer utanför järnvägsstationen i Helsingfors. Det snöar.
Bildtext Helsingforsarna hör till dem som inte får rösta i välfärdsområdesvalet.
Bild: Silja Viitala / Yle

Den 23 januari ordnas välfärdsområdesvalet för första gången i Finland. Alla röstberättigade finländare får ändå inte rösta i valet, vi reder ut varför.

Den som är röstberättigad borde redan nu ha fått ett meddelande om rösträtt i posten. De som inte får rösta i valet i januari är helsingforsarna och ålänningarna.

Staden Helsingfors kommer också i fortsättningen självständigt att ansvara för social- och hälsovården samt räddningsväsendet i staden. Eftersom allt fortsätter som förut får helsingforsarna inte heller rösta om hur vården ska skötas nu i januari.

Helsingfors tillhör inte alls ett välfärdsområde. Det är istället det stadsfullmäktige som valdes i somras sköter samma uppgifter som fullmäktigeförsamlingarna i de nya områdena sköter i i andra delar av landet.

Det finns 21 välfärdsområden i Finland, var du bor avgör vilket område du röstar i.

Landskapet ansvarar för social- och hälsovården på Åland

Inte heller ålänningarna får rösta i valet. Det här beror på att social- och hälsovårdsreformen inte gäller landskapet Åland, eftersom det är landskapet som ansvarar för social- och hälsovården.

Där är det Ålands hälso- och sjukvård ÅHS (som lyder under landskapsregeringen) som har hand om vården. Därtill ansvarar kommunerna för en del av socialservicen.

Åland håller lagtingsval nästa gång 2023.

Den egentliga valdagen i välfärdsområdesvalet är den 23 januari men du kan förhandsrösta redan från och med den 12 januari, fram till den 18 januari.

Från och med 2025 kommer välfärdsområdesvalet att hållas i samband med kommunalvalet, även om de förrättas som två separata val.