Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Optimal vinter för skogsavverkning i Östnyland – Ove Simosas på Skogsreviret: "Helt perfekt för oss"

Från 2021
Ove Simosas vid stockhög.
Bildtext Ove Simosas är nöjd med förhållandena i skogen just nu. Arkivbild.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Det här året fick vi njuta av en vit jul, med minusgrader och lite snö på marken. Vintervädret, som det sett ut hittills, har gynnat skogsbruket i regionen.

– Om man tänker på skogsbrukets årstider så har det här nog varit helt perfekt för oss. Det är nog sällan en vinter börjar på det här viset så vi är nog mer än nöjda med en sådan start, säger Ove Simosas som är Skogsrevirets revirinstruktör för nordöstra Borgå.

Han hoppas vintervädret fortsätter åtminstone till halva mars, så att skogsbrukarna får en lång vintersäsong till skillnad från de senaste milda vintrarna.

– Det viktigaste är att det blir kallt så att marken fryser, så att man kommer till att göra så lite skador i terrängen som möjligt, säger Simosas.

Skogsavverkningsmaskin utför plockhuggning.
Bildtext Marken måste vara frusen för att man ska kunna ta sig fram med de stora, tunga skogsmaskinerna. Är det vått och lerigt så sjunker maskinen ner i marken och kan fastna. Arkivbild.
Bild: Jasmine Nedergård / Yle

Det har varit kallt i ungefär en månad och kommit snö i ganska moderata mängder. Det gillas av var och en som inte tycker om att göra en massa snöarbete.

– Snön är jobbig och blir ganska dyr, det ska plogas ganska mycket och det är en sak som drabbar hela branschen om det blir stora snöfall. Det här är riktigt trevligt, att vi har lite vitt. De första tio centimetrarna klarar vi riktigt bra men sedan när det börjar bli en halvmeter är det jobbigt, säger Simosas.

Förra vintern blev det riktigt kallt först i medlet av januari, men just före det hade det kommit rejält med snö. Det gjorde att marken aldrig frös annat än på ställen där man packat ihop snön genom att köra på den.

Bra år för branschen

Att vintern kom tidigt i år betyder att skogsbrukarna kan jobba i en lite humanare takt än om allt ska göras under en kort köldknäpp i januari-februari.

– På våra bräddgrader är vintern nog viktig, när den varierar från just ingen vinter alls till en fyra månaders vinter. Det här säsongsjobbet som vi har, att man emellanåt måste gå på i högvarv att man inte själv riktigt hinner med, är inte bra för någon och inte är det trevligt heller.

Vintervädret är bra också med tanke på skogsskötseln. Just nu kommer skogsbrukarna i Östnyland åt nästan all sin skog och kan sprida ut användningen mer, istället för att behöva koncentrera avverkningen till områden som är lättast att nå.

Stockar på rad efter skogsavverkning.
Bildtext När marken är frusen är det lättare att flytta och förvara virket. Arkivbild.
Bild: Simon Eliasson

Simosas berättar att det gångna året överlag varit bra för branschen.

– Vi hade en torr och bra sommar som också gjorde att det gick att avverka på sådana områden som man normalt inte avverkar på sommaren.

Efterfrågan på virke har också varit bra.

– Det är viktigt att det finns köpare för virket som vi avverkar och säljer. På den sidan ser det också ganska bra ut, säger Simosas.

Mest efterfrågan har det varit på timmer.

Diskussion om artikeln