Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Restriktionerna förlängs med två veckor i Egentliga Finland – efter nyår stängs också gym och idrottsanläggningar

Från 2021
Uppdaterad 29.12.2021 17:10.
I Impivaara simhalls 50-metersbassäng ryms man både att simma och vattenlöpa.
Bildtext Arkivbild. På grund av det stora antalet coronafall införs nya restriktioner i sydvästra Finland.
Bild: Linus Hoffman/Yle

Nya coronarestriktioner börjar gälla i Egentliga Finland och i Satakunta. På onsdagen beslöt Regionförvaltningsverket bland annat om idrottsverksamhet för vuxna och ett förlängt förbud för evenemang.

Regionförvaltningsverket i sydvästra Finland beslöt på onsdagen den 29 december om nya coronarestriktioner som gäller från och med den 1 januari till den 15 januari. Nu kommer restriktionerna att skärpas både i Egentliga Finland och Satakunta.

Förbudet att ordna offentliga evenemang i Egentliga Finland och i Satakunta förlängs med två veckor. Tidigare gällde förbudet till den 31 december.

Alla offentliga tillställningar förbjuds både inomhus och utomhus, oberoende antalet deltagare.

Från och med den 1 januari ska också lokaler för kunder och deltagare och väntsalar som är öppna för allmänheten stängas.

Beslutet om stängning gäller också lokaler, som är öppna för allmänheten eller avsedda för en begränsad mängd deltagare och som används för idrott, sport, nöjen eller rekreation.

Det betyder att lokaler inomhus som används för lagsport, gruppträning och andra motsvarande former av sport, samt träningslokaler och andra motsvarande lokaler för inomhusidrott ska stänga.

Också allmänna bastur, bassängområden och omklädningsrum i badinrättningar och simhallar stängs.

Beslutet gäller också lokaler som används för dans, körsång, amatörteater eller annan motsvarande hobbyverksamhet i grupp. Lokaler inomhus i nöjesparker, tivolin och djurparker ska stängas, likaså inomhuslekparker och -platser.

Offentliga lokaler i köpcentrum ska fortsättningsvis vara stängda.

De nya restriktionerna kan inte kringgås med hjälp av covidintyg.

Barns hobbyverksamhet fortsätter

Stängningen av lokaler för hobbyverksamhet gäller inte personer under 18 år.

Det betyder att ledd hobbyverksamhet för barn och unga födda 2004 eller senare kan fortsätta.

Beslutet om stängning gäller inte heller professionell idrott, verksamhet som hör till privatlivet eller familjelivet, eller lagstadgade tjänster, såsom medicinsk rehabilitering.

Verksamheten ska förebygga smittorisken

I övriga allmänna lokaler ska verksamheten ordnas så att det är möjligt att förebygga smittorisk orsakad av närkontakt mellan deltagare.

En skriftlig plan på hur man förebygger smittorisken ska finnas framlagd för kunder i lokalen, till exempel genom att förutsätta att kunderna bär munskydd eller genom att effektivera ventilationen.

De nya restriktionerna tas i bruk för att bromsa smittspridningen i regionerna. Antalet smittor är högre än den varit under hela pandemin och de positiva fallen domineras av omikronvarianten av coronaviruset som smittar väldigt lätt.

Coronasamordningsgrupperna i Egentliga Finland och Satakunta har konstaterat att sjukvårdssystemen håller på att överbelastas.

Enhetliga begränsningar gäller nu i hela sydvästra Finland.