Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Fantastisk dubbelseger för syskonen Niskanen – lillebror Iivo krossade allt motstånd i herrloppet: "Otrolig dag för familjen"

Uppdaterad 29.12.2021 21:37.
Iivo Niskanen var överlägsen på 15 klassiskt - Spela upp på Arenan

Tour de Ski-onsdagen utvecklades till en sensationell blåvit syskondominans. Iivo Niskanen följde systern Kerttus exempel och tog hem distansloppet i klassisk stil med stor marginal.

Kerttu Niskanen stod för en stor knall tidigare på onsdagen då hon tog hem damernas 10 kilometer i Lenzerheide. Ett rejält formbesked av 33-åringen som vann överlägset, trots att hon inte väntades kämpa om seger.

Hennes lillebror Iivo väntades däremot kämpa om segern i allra högsta grad på herrarnas 15 kilometer klassiskt. Niskanen var klar favorit inför distansen som han dominerade på i Ruka tidigare i vinter.

Ute i spåret var det aldrig spännande. Finländaren öste på från start och tog en utklassningsseger på ett sätt som får de finländska skidfansens drömmar om OS-guld att växa ytterligare.

Niskanen visade aldrig några tecken på att han skulle krokna.

Konkurrenterna långt efter

Den åkare som var närmast att utmana var Aleksandr Bolsjunov. Talande för Niskanens dominans var att ryssen förlorade med över 19 sekunder.

Detta var Niskanens sjunde seger i världscupen. Alla triumfer har kommit på favoritdistansen 15 kilometer klassiskt.

– Jag försökte hålla ner farten i början och få en stabil start. Men i stället gick jag ut för hårt. Men jag är glad för min insats, det var ett roligt lopp och segermarginalen var fin.

– En otrolig dag för familjen, ler Niskanen i segerintervjun.

Ingen poängplacering för Lindholm

Vinterns finländska överraskare Remi Lindholm hade ett intressant startläge då han åkte i väg en halvminut framför gårdagens vinnare Johannes Høsflot Klæbo.

Dessvärre kunde inte Lindholm ta rygg på den norska stjärnan efter att ha blivit ikappåkt, Klæbo tog sig till fjärde plats. Landsmannen Pål Golberg nappade tredjeplatsen, efter att ha varit 25 sekunder långsammare än Niskanen.

Lindholm, som hade sina största förväntingar på dagens lopp, var inte i närheten av en poängplats. 23-åringen landade på en 55:e plats. Perttu Hyvärinen var i sin tur 36:e.

Tour de Ski fortsätter med masstarter i Oberstdorf på fredag.

Herrar 15 km (k)

1. Iivo Niskanen FIN 34.51,7

2. Aleksandr Bolsjunov RUS +19,3

3. Pål Golberg NOR +25,2

4. Johannes Høsflot Klæbo NOR +34,3

5. Ivan Jakimusjkin RUS +34,6

6. Francesco de Fabiani ITA +54,1

7. Denis Spitsov RUS +55,7

8. Erik Valnes NOR +59,6

9. Martin Nyenget NOR +1.14,0

10. Didrik Tønseth NOR +1.16,1

----

36. Perttu Hyvärinen FIN +2.11,2

55. Remi Lindholm FIN +2.57,4

57. Lauri Vuorinen FIN +3.05,0

63. Ville Ahonen FIN +3.24,1

Diskussion om artikeln