Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Coronakurvorna pekar brant uppåt globalt men antalet svåra fall ökar långsammare

En sjukskötare i skyddsutrustning gör en coronatest på en patient.
Bildtext USA rapporterade på onsdagen rekordmånga nya coronafall.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Omikron- och deltavarienterna av coronaviruset har enligt världshälsoorganisationen WHO:s chef Tedros Adhanom Ghebreyesus skapat en tsunami av coronafall.

Under den senaste veckan har kring 900 000 coronafall rapporterats varje dag globalt. Siffran är den högsta hittills under pandemin. Viruset sprider sig mest i USA och Europa.

USA och flera europeiska länder har rapporterat nya dygnsrekord under de senaste dagarna. I många länder tros också den verkliga incidensen vara betydligt högre än antalet positiva coronatester.

USA rapporterade på onsdagen 380 000 nya fall och i Europa testade 200 000 personer positivt i Frankrike.

Nya restriktioner

Den snabba smittspridningen har tvingat flera europeiska länder att på nytt skärpa sina coronarestriktioner. I Frankrike debatterar parlamentet en skärpning av covidintygskraven.

Enligt ett lagförslag ska vaccinationsintyg krävas för bland annat musei- och krogbesök. Med andra ord ska ett negativt coronatest inte längre godtas i stället för intyg.

I Tyskland har myndigheterna stängt nattklubbarna och bland annat fotbollsmatcher spelas inför tomma läktare.

Tysklands hälsovårdsminister Karl Lauterbach sa att det verkliga antalet coronasmittade personer sannolikt är två till tre gånger högre än det rapporterade antalet. Det beror på att antalet coronatester som görs i landet har minskat.

Mildare men inte ofarlig

Den positiva nyheten är att antalet dödsfall i covid inte verkar stiga i takt med smittsiffrorna. Samtidigt som antalet fall globalt har stigit med kring 50 procent under de senaste två veckorna har antalet rapporterade dödsfall till och med sjunkit.

Enligt preliminära studier verkar omikronvarienten orsaka ett mildare sjukdomsförlopp. Enligt en brittisk studie verkar risken att insjukna allvarligt i omikron vara 40 till 60 procent lägre än i deltavarianten.

Men WHO varnar för att dra för tidiga slutsatser om omikron.

‒ Helhetsrisken som kopplas till den nya varianten omikron är fortsatt mycket hög, uppger WHO.

Eftersom varianten sprider sig snabbt riskerar den att öka trycket på vården, även om den är mildare, eftersom antalet fall blir så högt. Också ett stort antal anställda inom vården har smittats vilket ytterligare ökar pressen.

‒ De ovaccinerade har en många gånger högre risk att avlida i båda varianterna, tillade WHO-chefen Tedros.

Källor: AFP, Reuters, BBC, NYT