Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Biden och Putin höll ett 50 minuter långt videomöte inför säkerhetssamtalen i Genéve

Från 2021
Uppdaterad 30.12.2021 23:56.
Rysslands president Vladimir Putin sitter i videomöte med USA:s president Joe Biden.
Bildtext Videomötet blir det andra mellan Biden och Putin på en månad
Bild: Lehtikuva

USA:s president Joe Biden och hans ryska kollega Vladimir Putin höll sent på torsdag kväll finsk tid ett videomöte.

Mötet hölls inför de säkerhetssamtal mellan länderna som ska föras i Genève den 10 januari. Videomötet mellan Biden och Putin var det andra på en månad.

Mötet uppges ha pågått i 50 minuter.

Enligt Vita huset är avsikten att Biden erbjuder Putin en diplomatisk process för att lösa motsättningarna kring Ukraina.

Enligt planerna skulle Biden och Putin diskutera bland annat de kommande samtalen i Genève, uppger taleskvinnan för USA:s nationella säkerhetsråd, Emily Horne.

Horne sa att Biden diskuterat med europeiska ledare om läget vid gränsen mellan Ryssland och Ukraina. Bidenadministrationen har också varit i kontakt med Nato, EU och OSSE.

Ryssland har flyttat betydande militärstyrkor till gränsen mot Ukraina vilket väcker oro i väst. Samtidigt har Ryssland framfört en rad säkerhetskrav, bland annat vill landet ha garantier för att Nato inte utvidgar sig österut.

Bidenadministrationen har lovat att USA inte kommer att ingå avtal om Europa över huvudet på sina europeiska allierade och partners.

‒ Bidenadministrationen fortsätter att föra en omfattande diplomati med sina europeiska allierade och partners. Vi konsulterar med dem och koordinerar för att enas om ett gemensamt svar På Ryssland militära mobilisering vid gränsen mot Ukraina, sa Horne på onsdagen.