Nästa år får tre vargar fällas i Egentliga Finland – jaktchef: "Behovet av stamvårdande jakt är stort"
Finlands viltcentral har fattat beslut om undantagsloven för den stamvårdande vargjakten nästa år. Sammanlagt fyra undantagslov beviljades, varav ett får användas till att fälla tre vargar i en flock i Somerotrakten i Egentliga Finland.
Viltcentralen har fastställt fyra så kallade storområden i Finland där vargtätheten är större än normalt. Varje storområde fick ett undantagslov, och ett av dessa områden är det så kallade sydvästra storområdet, dit också Egentliga Finland hör. Här kan du läsa mera om hur undantagsloven fördelades.
– De beviljade undantagsloven riktar sig till hela vargflockar eller till par och viltcentralen har prioriterat de minsta flockarna, säger Jörgen Hermansson, vikarierande jaktchef vid Finlands viltcentral i Egentliga Finland.
Detta beror på att man måste hålla vargstammen i Finland på en gynnsam skyddsnivå. Ifall man endast skulle fälla ett par vargar från en större flock kunde det här ha en negativ inverkan på de kvarvarande individerna.
I början av 2000-talet fanns det knappt några vargar i Egentliga Finland, men sedan dess har vargen etablerat sig. I dagsläget finns det åtta flockar som är utspridda över landskapet.
– Man uppskattar att det i medeltal finns mellan sex och sju vargar per flock, så det kunde finnas ungefär 48 vargar här, säger Hermansson.
Hermansson säger att vargen spridit sig så bra i sydvästra Finland dels på grund av att vargen är ett fredat djur, och dels på grund av att det finns gott om föda för vargen. Dessutom är den bra på att anpassa sig till sin omgivning.
Stamvårdande jakten inleds i liten skala
Jörgen Hermansson betonar att stamvårdande jakt på varg behövs i Egentliga Finland.
– Behovet är definitivt stort. I vargförvaltningsplanen och i Jord- och skogsbruksministeriets motivering till förordningen tar alla fram den stamvårdande jakten som en otroligt viktig pusselbit för att kunna öka acceptansen för varg, säger Hermansson.
För dem som bor i de centrala delarna av ett revir är det en vardaglig sak att man ser spår av eller hör vargar och upplever en osäkerhet på grund av detta.
Jörgen Hermansson, vikarierande jaktchef
Den stamvårdande jakten inleds i begränsad omfattning nästa år, men Hermansson hoppas att man ändå kan se det som en positiv sak.
– Jag hoppas att man ser det som en början, och så får vi se i januari-februari om ett år hur det ser ut och vilka möjligheter det finns då. Det här är i alla fall en början på den stamvårdande jakten.
Varför hade just Egentliga Finland flest ansökningar om undantagslov för den stamvårdande vargjakten?
– Landskapet är litet och det finns många vargflockar, så då blir det ju flest ansökningar per vargflock. Och vi ser också att när det finns mycket bytesdjur så tenderar flockarnas revirområden att bli något mindre, det är väl ganska logiskt att man klarar sig på ett mindre område när det finns mycket resurser. Då blir det många flockar på ett begränsat område, vilket nog gäller hela det sydvästra storområdet.
Hermansson ser inte att vargen skulle vara ett stort problem för specifikt Egentliga Finland, utan han betonar att det handlar om en problematik som är gemensam för alla i Finland som befinner sig i närheten av ett vargrevir.
– För dem som bor i de centrala delarna av ett revir är det en vardaglig sak att man ser spår av eller hör vargar och upplever en osäkerhet på grund av detta. Man måste nog se på vargfrågan ur ett lokalt perspektiv och hur situationen upplevs där som vargarna finns, säger Hermansson.