Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Iivo Niskanens varning i norsk media: "Är inte i så bra form ännu – har bara haft tur"

Uppdaterad 29.12.2021 21:36.
Iivo Niskanen skidar.
Bildtext Iivo Niskanen ledde från start till mål.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

De finländska vallarnas arbetsdag i Lenzerheide var längre än vanligt. Belöningen kom i form av Kerttu och Iivo Niskanens segrar – den sistnämnde hävdar att han ännu kan mycket bättre.

Den andra tävlingsdagen av Tour de Ski blev en finländsk fullträff. Närmare sagt en fullträff för syskonen Niskanen.

Först skrällde Kerttu Niskanen med att vara ohotad etta på dammilen.

– Det här var en mycket viktig dag för mig. Efter förra vinterns motgångar är det här mer än bara en seger. Vi har talat med Iivo om hur det skulle kännas om vi båda vann under samma dag, en gång tidigare har det varit nära, sa en lycklig Niskanen till förbundet.

Iivo Niskanens klara seger var inte en lika stor överraskning.

– Dubbelsegern värmer. Jag lyckades göra det jag ville. När jag kollade väderprognosen inför loppet tänkte jag att det kunde bli intressant, men det blev en kontrollerad insats, kommenterade lillebrodern.

Iivo och Kerttu Niskanen poserar för kameran.
Bildtext Iivo och Kerttu Niskanen hade en drömdag (arkivbild).
Bild: Lehtikuva

Efter att ha tagit hem den klassiska milen både i Ruka och Lenzerheide är han nu glödhet segerkandidat för samma lopp i vinter-OS i Peking. För den norska tidningen Verdens Gang slår Niskanen fast att han kan åka ännu bättre.

– Jag är inte i så bra form än. Jag har bara haft tur i år, menade Niskanen.

– Jag har mer att gå på, och måste förbättra min form.

Vallachefen: En stor seger för oss

Dagens båda vinnare riktade ett stort tack till vallateamet. Många av finländarna såg ut att ha utmärkta skidor i snöovädret i Schweiz.

– Klart att det här var en stor seger för vallateamet. Vi har haft en exceptionellt lång dag, avslöjar vallachefen Mika Venäläinen för Yle Urheilu.

Mika Venäläinen i vallabussen.
Bildtext Mika Venäläinen fungerade tidigare som vallare för Iivo Niskanen.
Bild: Tomi Hänninen

I normala fall börjar vallateamet jobba fyra timmar före den första starten. I dag var man på plats redan fem och en halv timme före tävlingarnas början.

– När det blir bra resultat kan man nog anta att vi lyckats hyfsat. Åkaren känner nog själv när skidorna är bra och inte. Särskilt under bra dagar finns det mycket sanning i idrottarnas kommentarer.

– Med tanke på antalet skidpar som de främsta åkarna i laget har så krävs det god tur för att välja rätt. Det här är en summa av många sammanträffanden, tycker Venäläinen.

Diskussion om artikeln