Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Societetskvinnan Ghislaine Maxwell dömdes för sexualbrott och människohandel i USA – kan sitta resten av sitt liv i fängelse

Uppdaterad 30.12.2021 07:09.
Jeffrey Epsteins ex-flickvän Ghislane Maxwell.
Bildtext Den pedofilanklagade miljonären Jeffrey Epsteins vän och förre flickvän Ghislaine Maxwell tillbringar sannolikt resten av sitt liv i fängelse.
Bild: AFP

En jury i New York har dömt den pedofilanklagade miljardären Jeffrey Epsteins vän och förra flickvän Ghislaine Maxwell för sexualbrott mot minderåriga samt människohandel. Maxwell riskerar upp till 70 års fängelse, enligt amerikanska medier.

Juryn i New York ansåg efter fem dagars överläggningar att den 60 år gamla Maxwell hade gjort sig skyldig till sexbrott mot flera tonårsflickor. Hon ansågs skyldig på fem av sex åtalspunkter.

Straffet kommer att kungöras senare, men det anses fullt möjligt att Maxwell sitter resten av sitt liv i fängelse.

Ett sofistikerat rovjdur som visste exakt vad hon gjorde

Maximistraffet för människohandel för sexuella syften kan vara 40 års fängelse medan maximistraffen för de andra åtalen är mellan fem och tio års fängelse. Amerikanska medier spekulerar att straffet som värst kan bli 70 års fängelse.

Jeffrey Epstein begick självmord i rannsakninghäkte, innan han kunde ställas inför rätta.

Jeffrey Epstein
Bildtext Den pedofilanklagade miljardären Jeffrey Epstein begick självmord i häktet i New York innan han kunde ställas inför rätta.
Bild: New York State Division of Criminal Justice

Ghislaine Maxwell, som har varit fängslad sedan början av juni i New York, är dotter till den förre brittiske mediemagnaten Robert Maxwell. Hon beskrivs som en societetskvinna och före detta flickvän till finansmannen Jeffrey Epstein.

Åklagarna beskrev henne som "ett sofistikerat rovdjur som visste exakt vad hon gjorde."

Hon anklagades för att ha rekryterat och ”lärt upp” flickor att ha sex med Jeffrey Epstein.

Åtalspunkterna gällde handlingar mot fyra kvinnor mellan år 1994 och år 2004. Två av dem har berättat att de var endast 14 och 15 år gamla när de utsattes för sexuella övergrepp.

Åklagarna hävdade att Maxwell först blev vänskaplig med flickorna och tog dem med sig till affärer och på biobesök. Hon uppmanade dem först att ge Epstein nakenmassage för pengar.

Åklagarna hävdade också att Ghislaine Maxwell ibland själv deltog i övergreppen.

Tiotals journalister väntar på domen mot Ghislaine Maxwell på en gata i New York.
Bildtext Ett stort medieuppbåd väntade på domarna utanför domstolen i New York.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Domen kommer att överklagas

– Det har tagit allt för lång tid, men i dag har rättvisa skipats, konstaterade åklagaren Damian Williams.

– Maxwell har funnits skyldig till de värsta brott som kan tänkas, att möjliggöra sexuella övergrepp mot barn och att själv delta i dem.

Åklagarna berömde också brottsoffrens mod att vittna.

Ghislaine Maxwell bestred alla åtal och försvaret meddelade genast att domen kommer att överklagas.

Försvaret underströk under rättegången att Maxwell själv har varit ett offer för ett åtal som utformats för att ge brottsoffren den rättvisa som de gick miste om när Jeffrey Epstein inte längre kunde bestraffas, eftersom han begick självmord år 2019 i väntan på rättegång.

– Vi tror bestämt att Ghislaine är oskyldig och vi är givetvis besvikna över domarna, sa Maxwells försvarsadvokat Bobbi Sternheim.

Maxwell och Epstein har också kopplats till Storbritanniens prins Andrew som var Espteins vän. Åklagarna har velat förhöra prinsen i USA, men han har vägrat infinna sig för förhör.