Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Fackförbundet Pro och Industrifacket varslar om strejk inom den mekaniska skogsindustrin

Från 2021
Fackförbundet Pros logga på en skylt.
Bildtext Fackförbundet Pro varslar om strejk.
Bild: Timo Jaakonaho/Lehtikuva

Fackförbundet Pro och Industrifacketvarslar om en 18 dagar lång strejk vid fyra företag inom den mekaniska skogsindustrin.

Strejkerna berör företagen Keitele Group, Formica IKI, Isojen Saha och Siklaelementti.

Om strejkerna blir av inleds de 13.1 och gäller till 30.1.

– Det verkar inte bli något avtal inom den mekaniska skogsindustrin. Fackförbundet Pro förhandlar om gemensamma kollektivavtal med Industrifacket för varje företag i sänder. Det är beklagansvärt att de här företagen inte är villiga att förhandla om kollektivavtal för sin personal, säger Pros ordförande Jorma Malinen, i ett pressmeddelande.

Industrifacket har tidigare varslat om motsvarande strejk.

Kollektivavtalen inom skogsindustrin slutar gälla på lördagen.

Arbetsgivarorganisationen meddelade i fjol att man slutar förhandla om centrala arbetsavtal, och därför förhandlar fackförbunden med varje företag för sig.

Industrifackets ordförande Riku Aalto sa på onsdagen att situationen i Keitele Group är ovanligt inflammerad, och att facket inte har något annat alternativ än att varsla om strejk.

Aalto skrev i tisdags på Twitter att företaget sagt nej till medling under ledning av riksförlikningsmannen.

"Jobb finns för alla som vill ha det"

Ilkka Kylävainio, styrelseordförande vid Keitele Group, säger att arbetet på fabriken fortsätter. Enligt Kylävainio har man ingen lagstadgad förpliktelse att förhandla med Industrifacket.

"I 40 år har vi verkat här i Keitele, och vi har aldrig permitterat eller avskedat någon. Nästan alla av våra anställda har kommit på jobb när det varit strejk och så är det nu också. Jobb finns för alla som vill ha det", säger Kylävainio till STT.

Bil- och transportbranschens arbetarförbund AKT inledde förra veckan en blockad mot Keitele för att stödja Industrifacket i förhandlingarna om ett kollektivavtal.

Under blockaden varken lossas eller lastas Keitele Groups produkter i hamnarna.

Enligt Kylävainio är Industrifackets och AKT:s agerande osakligt. Han säger att bolaget förväntar sig att blockaden avslutas innan man kan överväga att förhandla med Industrifacket.

Källa: STT.