Hoppa till huvudinnehåll

Recept

Blåbär passar i både söta och salta bakverk – recept på kladdkaka och galette med getost

En kladdkaka dekorerad med färska blåbär
Bildtext Kladdkakan serveras med färska blåbär och ätbara blomblad.
Bild: Tara Junker / Character House / Yle

Blåbär är den gemensamma nämnaren i de här två recepten. I karamellkladdkakan kombineras blåbären med choklad- och karamellsmaker och i galetten med getost och karamelliserad lök.

Det finns egentligen rätt få salta recept med blåbär, men de syrliga bären går faktsikt utmärkt att kombinera salta smaker. Här får du recept på både en söt och en salt paj.

Den gemensamma nämnaren är förstås blåbär.

I det här avsnittet av Kan vi bara få njuta använder Tara Junker och Malin Öhman blåbär i två olika recept. - Spela upp på Arenan

Ditt nya favoritrecept på kladdkaka

Choklad, karamell, brynt smör och blåbär. Kan det bli bättre? Knappast.

Egentligen kan du använda dig av vilket kladdkakerecept som helst, men om du inte har ett eget favoritrecept så kan du använda det här som har en god karamellbotten.

Blåbären ska inte gräddas och det går bra att baka kakan någon dag i förväg och sedan garnera den med blåbär just innan servering. Blåbären bryter bra av de annars rätt söta smakerna.

Kladdkaka

50 min.

Karamellbotten

2 ½ dl vetemjöl

1 dl socker

2 dl ljus sirap

½ msk vaniljsocker

1 tsk bakpulver

100 g kallt smör

Kladdkaka

2 ägg

2½ tsk vaniljsocker

4 msk kakao

100 g smör

3 dl socker

1½ dl mjöl

3 dl färska blåbär

eventuellt ätbara blommor för dekoration

Så här gör du kladdkakan

  1. Värm ugnen till 175°C.

  2. Blanda ihop alla ingredienserna till bottnen. Nyp till sist i smöret.

  3. Tryck ut degen i en pajform. Förgrädda i ugn cirka 10 minuter tills botten fått en gyllenbrun färg.

  4. Gör kladdkakan. Bryn smöret. Rör först ihop ägg och socker och blanda sedan i resten av ingredienserna. Häll i smeten i pajskalet. Grädda i ytterligare 20 minuter tills kladdkakan är färdig, men fortfarande kladdig.

  5. Dekorera med blåbär och eventuellt med ätbara blommor.

Galette med karameliserad lök, blåbär och getost
Bild: Malin Öhman / Character House / Yle

Galette med karamelliserad lök, blåbär och getost

Blåbär och karamelliserad rödlök gifter sig fint med den salta osten i den här pajen.

Om du inte hittar svartkummin kan du också dekorera pajkanten med svarta sesamfrön.

Galette med karamelliserad lök, blåbär och getost

1h.

Pajdeg

100 g kallt smör

3 ½ dl vetemjöl

½ tsk salt

1 + 1 ägg

1 msk kallt vatten

1 dl svartkummin (kan uteslutas)

Fyllning

4 rödlökar

½ kruka timjan

1 dl blåbär

1 msk balsamico

180 g getost

salt & svartpeppar

Så här gör du galetten

  1. Sätt ugnen på 200°C.

  2. Pajdeg: Hyvla smöret med en osthyvel. Nyp ihop mjöl, smör och salt till en smulig massa. Tillsätt 1 ägg och vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. Ställ i kylen ca 10 minuter.

  3. Skala löken och skiva den fint. Plocka bladen från timjankvistarna. Stek lök och timjan mjuk i lite olja. Blanda i blåbär och balsamico och låt vätskan avdunsta. Smaka av med salt och peppar

  4. Kavla ut degen till en rund platta ca 30 cm i diameter (för 4-6 port) på ett bakplåtspapper.

  5. Sprid ut fyllningen på degen med ca 2-3 cm till kanten. Dela osten över lökfyllningen. Vik in kanterna så att fyllningen inte rinner ut. Pensla kanterna med det resterande ägget och strössla svartkummin över kanterna.

  6. Grädda i mitten av ugnen i 30 minuter. Låt pajen bli ljummen innan servering.