Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

UPM kräver att tingsrätten inför strejkgränser för Pappersförbundet

UPM:s logo på en stock.
Bildtext UPM vill att man lämnar en del av den samhällskritiska verksamheten vid skogskoncernens fabriker utanför strejken.
Bild: Petteri Bülow / Yle

Skogsjätten UPM har lämnat in en ansökan till Helsingfors tingsrätt med syftet att begränsa strejkrätten inom pappersindustrin.

UPM kräver att Helsingfors tingsrätt avgränsar en del av den samhällskritiska verksamheten vid skogskoncernens fabriker utanför potentiella strejkåtgärder. Enligt UPM är ansökan nödvändig eftersom Pappersförbundet inte fastställt några strejkgränser.

Ansökan gäller vattenkraftverken i Jämsänkoski, Villmanstrand, Kouvola, Raumo och Valkeakoski samt vattenbehandlingen i Jakobstad.

“Pappersförbundets beslut att agera utan några strejkgränser är helt orimligt för utomstående. Nu måste man fundera på hur till exempel vårdhem och sjukhus kan garantera sin uppvärmning. Alternativa energikällor kan innebära en dyr nota för kommunborna", säger UPM:s intressegruppschef Pirkko Harrela i ett pressmeddelande.

Enligt UPM innebär avsaknaden av strejkgränser att samhällsviktiga funktioner äventyras.

Villmanstrand, Raumo och Kouvola: Lämna kraftverken utanför

Också tre städer och tre energibolag vädjar om att kraftverken inte ska omfattas av strejken vid UPM.

Stadsdirektörerna i Villmanstrand, Raumo och Kouvola, samt vd:arna vid Lappeenrannan Energia, Rauman Energia och KSS Energia har skrivit under uppropet.

Enligt dem hotar strejkerna uppvärmningen för 150 000 invånare.

“Vi betonar att vi förstår strejkparternas motiveringar, men vi anser att det är av största vikt att strejken avgränsas. Så kunde vi undvika att kraftverk, avloppsreningsverk, vattenverk och eventuella andra egendomar äventyras och säkerställa att olika funktioner fortsätter", står det i uppropet.

Pappersförbundet kom med förslag till nytt kollektivavtal

Pappersförbundet har meddelat att man kan lämna vissa funktioner utanför strejken ifall man i så fall kan fortsätta jobba enligt det nu gällande kollektivavtalet.

Pappersförbundets ordförande Petri Vanhala skriver på Twitter att facket är redo att under strejken fortsätta jobba i de uppgifter som behövs för samhällsviktiga funktioner.

“Det här skulle vi göra enligt det nuvarande kollektivavtalet. UPM svarade att det inte går an,” skriver Vanhala.

Pappersförbundet meddelade på onsdagen att man lämnat in ett förslag till nytt kollektivavtal till UPM. Enligt facket motsvarar förslaget de kollektivavtal som godkänts vid andra företag inom branschen.

Om förhandlingarna inte leder till något resultat inleds en tre veckor lång strejk den 1 januari.