Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Åbo och S:t Karins ställer in fyrverkerier på grund av coronaläget – kom ihåg skyddsglasögon samt avstånd till byggnader och djur om du skjuter raketer

Från 2021
Flicka håller upp tomtebloss
Bildtext Bildsättningsbild. I år blir det inga större fyrverkeriföreställningar i Åbo eller S:t Karins.
Bild: Mostphotos

Nyår innebär den här gången inställda fyrverkerier och stränga coronarestriktioner i Egentliga Finland. Det gäller som vanligt att tänka på säkerheten om man själv vill skjuta raketer.

Åbo stad meddelade redan tidigare i december att nyårsfyrverkerierna ställs in i år på grund av det försämrade coronaläget. Också i S:t Karins har man valt att ställa in fyrverkerierna den här gången. I Pargas har man inte ordnat något större fyrverkeri på många år.

Polisen i sydvästra Finland påminner i ett pressmeddelande om att fyrverkerier endast får användas på nyårsafton från klockan 18 till två på natten. Endast myndiga personer får inneha och använda fyrverkerier och de måste hanteras tryggt och enligt instruktionerna. Polisen påminner också om att det är obligatoriskt med skyddsglasögon, och att man inte ska skjuta fyrverkerier berusad.

Räddningsverket i Egentliga Finland har begränsat användningen av fyrverkerier på vissa områden. I Egentliga Finland får man inte avfyra fyrverkerier i centrum av Åbo, Nystad, Nådendal, Pargas och Reso. Mer information om förbjudna områden finns på räddningsverkets webbplats.

På webbplatsen finns det också mer information om vilka säkerhetsåtgärder man ska vidta då man skjuter raketer. Bland annat ska avståndet till närmaste byggnad vara minst 15 meter, och fyrverkerier får inte skjutas från tak eller balkonger.

Savun keskeltä suihkuaa taivaalle kohoavia räjähdesäteitä.
Bildtext Arkivbild. Räddningsverket i Egentliga Finland påminner om att man inte ska skjuta raketer om man har druckit alkohol.
Bild: Emilia Korpela / Yle

Grytorna populära, raketerna dalar

Det är under de två sista dagarna på året som fyrverkerihandeln går som hetast. Matias Dahlberg säljer fyrverkeripjäser i sin affär i Åbo och berättar att intresset för fyrverkeripjäser verkar vara lika stort i år som under tidigare år.

- Grytor blir populärare för varje år som går, medan raketerna tappar i popularitet, berättar Dahlberg.

En tydlig trend i Dahlbergs affär är att kunderna vill undvika trängsel och folkmassor. Många går därför igenom sortimentet på nätet i förväg och gör sedan ett snabbt besök i den fysiska butiken för att hämta produkterna. Av erfarenhet vet Dahlberg att det brukar bli bråttom på nyårsaftonens eftermiddag.
- Speciellt nu då vi har en normal arbetsvecka så misstänker jag att det är på fredag eftermiddag det blir panik, säger Dahlberg.

Åbo djurskyddsförening uppmanar till försiktigt raketskjutande

På grund av fyrverkerierna är nyåret en jobbig tid också för många husdjur. Hundar, katter, och kaniner kan alla bli skrämda av fyrverkerier, men också större djur som hästar och får kan reagera kraftigt på smällarna. Fåglar kan bli så rädda att de dör av stress.

Åbo djurskyddsförening har i år skickat ut tips och råd både för den som skjuter raketer och för djurägare.

För dig som skjuter raketer

  • Skjut endast raketer då det är tillåtet, alltså mellan 18 på kvällen och 2 på natten under nyårsaftonen. På det här sättet vet djurägare när det gäller att hålla sig hemma med sina husdjur.

  • Skjut inte raketer på platser där det finns djur i närheten, det vill säga i närheten av hus eller platser som används för djurskydd, och i naturområden. Det gäller också att undvika vattendrag, där många fåglar kan vila under natten.

  • Kom ihåg att städa upp efter dig, använd skyddsglasögon, och tänk på din egen och andras säkerhet.

För dig som är djurägare

  • Ta inte med hunden till platser där det skjuts raketer.

  • Rasta hunden i god tid före klockan 18.

  • Ta in djur från bete.

  • Tänd lamporna, täck för fönster och spela musik för att lugna hunden.

  • Spara hundhår i en påse. Håret kan användas för att spåra hunden, om den trots allt råkar rymma.

Redan i november 2019 har ett medborgarinitiativ lämnats in till riksdagen som vill att fyrverkeripjäser i kategorierna F2 och F3 ska förbjudas helt. Initiativet väntar ännu på att behandlas.

Diskussion om artikeln