Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Svenska Yle på plats i Polen: Abortförbud har gjort kvinnor rädda för graviditet och sjukhus

Från 2022
Uppdaterad 07.01.2022 11:00.
Graffiti med röda blixtar på ett grönt nedklottrat metallskåp.
Bildtext Den stiliserade blixten som slår ned är symbol för den polska kvinnorörelsen som kräver legal abort. Det har fått rörelsens häcklare att göra jämförelser med vissa nazistiska symboler.
Bild: Patrick Holmström/Yle

Den polska kvinnorörelsen fortsätter protestera mot att landets abortlagstiftning skärptes och nu i praktiken gör det omöjligt att få en laglig abort i Polen.

Både inom kvinnorörelsen och läkarkåren oroar man sig för att förtroendet för den allmänna hälsovården sjunker då gravida kvinnor inte längre vågar låta sig tas om hand på mödravård och sjukhus.

Det var tidigare möjligt att få abort i Polen om det visade sig att fostret var skadat, men efter ett ingripande av landets högsta grundlagsuttolkare konstitutionstribunalen är sådana aborter inte längre möjliga.

Konstitutionstribunalen ansåg att aborterna strider mot grundlagens skrivningar om rätt till liv.

Kravallstaket längs en gata och en parkerad polisbil.
Bildtext Gatan utanför konstitutionstribunalen är delvis avspärrad och har konstant polisbevakning för att förhindra protestdemonstrationer.
Bild: Patrick Holmström/Yle

I den polska abortdebatten liksom på många andra håll i världen är en av de centrala tvistefrågorna när man ska anse att livet får sin början.

Den katolska kyrkan har en stark ställning i Polen. Enligt den katolska uppfattningen börjar livet vid befruktningen och är heligt efter det.

– Rätten till liv är en universell mänsklig rättighet som beskyddar alla under alla skeden av livet, säger parlamentsledamoten Bartłomiej Wróblewski från det styrande värdekonservativa partiet Lag och rättvisa.

En man med rakat huvud och glasögon tittar rakt in i kameran.
Bildtext Det var Bartłomiej Wróblewski som såg till att abortfrågan hamnade i konstitutionstribunalen för avgörande.
Bild: Patrick Holmström/Yle

Enligt honom får man inte göra skillnad på skadade och friska foster och ta livet av de skadade genom abort. Det är ett farligt resonemang som kan utvidgas också till andra grupper i samhället som någon anser vara mindre värda, säger han.

– Vi får inte besluta att en del människor är bättre och andra sämre. Att se på sjuka eller funktionshindrade som en sämre kategori människor är fel.

Fundamentalistiska rörelser i bakgrunden

På den polska kvinnorörelsen är man rasande på de skärpta abortbestämmelserna och betraktar de styrande som hycklare. Protester arrangeras regelbundet på olika håll i Polen.

Många kvinnor är också provocerade av att största delen av de styrande i landet som fattar beslut i dessa frågor är män.

Exempelvis har Polen endast två kvinnor i sin regering med 23 ministrar. Finlands regering har kvinnlig majoritet med 11 kvinnor av 19 ministrar.

– Den här religiösa konservatismen i Polen handlar om geopolitisk påverkan, från USA, Ryssland och Brasilien, säger Polens ledande kvinnoaktivist Marta Lempart på kvinnorörelsen Strajk Kobiet.

Brasilien är hem för en av världens mest inflytelserika ultramoralistiska och ärkekonservativa katolska rörelser TFP som har goda finanser och har expanderat till flera länder, bland annat Polen.

En kvinna med halvlångt hår och glasögon tittar mot höger.
Bildtext Marta Lempart har blivit den polska kvinnokampens främsta symbol och ledare.
Bild: Patrick Holmström/Yle

Lempart nämner som påverkare också den värdekonservativa kristna amerikanska rörelsen World Congress of Families.

Enligt henne använder de här rörelserna Polen som experiment och övningsfält i hopp om att kristna fundamentalister ska kunna ta över makten.

– Det här får pågå eftersom vår regering är såpass inkompetent att de inte ser vad som håller på att hända, säger Lempart.

Kvinnor rädda för sjukhusen

Både kvinnoaktivisterna och läkare är rädda för de samhälleliga följderna efter att abort i praktiken gjorts olagligt i Polen. De kvinnor som vill göra abort och har pengar kan ta sig till utlandet och låta göra aborten där.

Tillgången på pengar och språkkunskaper gör det också till en klassfråga.

Det polska parlamentet behandlar som bäst ett lagförslag om att upprätta ett nationellt graviditetsregister där en kvinna ska registreras genast då det vid en hälsokontroll hos en skötare eller läkare framgår att hon är gravid.

Det här har fått abortaktivisterna att se rött. Enligt dem handlar det om ytterligare ett sätt att kontrollera kvinnorna och få fast dem som åker till utlandet för att göra abort.

En hög rund bygnnad i grått med ett grått granitmonument i förgrunden.
Bildtext Det värdekonservativa partiet Lag och rättvisa (PiS) är det största partiet i det polska parlamentet sejmen.
Bild: Patrick Holmström/Yle

Resultatet av den skärpta lagstiftningen och det planerade graviditetsregistret är att många kvinnor inte vågar visa upp sig hos den allmänna hälsovården, säger aktivister och läkare som Svenska Yle talat med.

– Det råder nu en total brist på förtroende för det nationella hälsovårdssystemet vilket lett till att vi har de lägsta födelsetalen sedan andra världskriget, säger aktivisten Marta Lempart.

– Om du är gravid och hamnar på ett polskt sjukhus riskerar du att dö, säger hon och hänvisar till ett fall nyligen då en kvinna dog i barnsäng då läkarna inte vågade abortera hennes svårt skadade foster i rädsla för att själva bli åtalade för ett sådant ingrepp.

Läkare ger antingen efter eller protesterar

En del polska läkare har funnit sig i den nya situationen, medan andra protesterar. Gynekologen Grzegorz Południewski hör till de läkare som gärna kritiserar regeringen.

– Det här gör att vi bara ökar lidandet för kvinnor i stället för att hjälpa dem, säger han.

Enligt Południewski ser regeringen och deras anhängare alltför ensidigt på hela problematiken.

– Våra lagstiftare har glömt att livet inte bara består av lagar. Livet består till största delen av vår biologiska existens. Och den existensen är nu i riskzonen för många kvinnor.

En medelålders man med grått hår och skägg och glasögon.
Bildtext Gynekologen Grzegorz Południewski anser att man inte kan ge samma rättigheter åt ett foster som åt en vuxen människa.
Bild: Patrick Holmström/Yle

– Det här är inte en konflikt om etik, eftersom en uppfattning som straffar en kvinna för att hon får ett skadat foster är inte förenlig med mänsklig etik, framhåller gynekologen Grzegorz Południewski. Det är en biologisk konflikt, menar han.

Południewski arbetar på en fertilitetsklinik i Warszawa.

– Jag har många kvinnor i 35–40-årsåldern som patienter. De har hittat en partner och vill ha barn men har nu kommit på andra tankar då riskerna är vad de är.

– Kvinnor känner sig mindre säkra på sjukhusen. De flyttar fram beslutet om att skaffa barn eller ger upp tanken helt och hållet, säger Południewski.

Diskussion om artikeln