Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Nya virusvarianten kastade om förutsättningarna för JVM – kanadensiska förbundet: "Vi stötte på en motståndare utanför isen som blev för svår"

Från 2021
Arenan i Edmonton.
Bild: /All Over Press

Fyra positiva coronafall gjorde att junior-VM avbröts endast några dagar in i turneringen. Från kanadensiskt håll försvarar man nu att JVM inte spelades i en liknande bubbla som i fjol. Vi är nöjda med den skyddade miljö som fanns, säger Dean McIntosh.

Sent på onsdagskvällen kom beskedet att junior-VM avbryts på grund av coronasmitta i tre olika landslag. Tre matcher i gruppspelet hann ställas in innan IIHF valde att sätta stopp för hela turneringen.

Efter beslutet har det kommit kritik från många håll, och framför allt att man inte genomfört turneringen enligt en liknande modell och med samma protokoll som förra året. Då genomfördes mästerskapet i en bubbla i Edmonton.

Spelare i det svenska landslaget har efter IIHF:s beslut berättat att det inte fanns någon riktig bubbla på spelarhotellet. Spelarna blandades med andra gäster som fick röra sig fritt på hotellet.

"Nöjda med den skyddade miljö"

Enligt Dean McIntosh som är evenemangsansvarig i det kanadensiska förbundet hade man redan i höstas meddelat de deltagande länderna att hela hotell inte är reserverade, men att det skulle finnas tillgång till egna våningar. Man hade också gått igenom reglerna för hur spelare och ledare skulle testas.

– Det fanns några små evenemang men de var inte i närkontakt med spelarna. Vi meddelade lagen och de behövde inte röra sig i de delarna av hotellet.

– Vi har hållit vårt löfte att erbjuda en miljö som skulle vara säker under tiden de spenderade här. Det var inte samma som förra året men vi är nöjda med den skyddade miljö som fanns, säger McIntosh på en presskonferens.

Omikron kastade om förutsättningarna

Scott Smith som är ordförande för Kanadas ishockeyförbund säger att det i diskussioner med lagen för en månad sedan påpekades att den skyddade miljön som planerades skulle vara för strikt.

– Omikron-varianten var inte lika allmänt förekommande då. När lagen anlände och läget förändrades gjorde vi allt vi kunde för att skydda lagen och skapa en ännu säkrare miljö, säger han.

– Vi gjorde vårt bästa men stötte på en motståndare utanför isen som blev för svår, säger det kanadensiska förbundets vd Tom Renney.

Reglerna i årets mästerskap var att om en spelare testade positivt för coronaviruset så sattes hela laget i karantän.

– Vi har hela tiden försökt hinna ikapp situationen. Alla har gjort allt som man kunnat men till exempel alla testprotokoll är från en tid före omikron. Vi ska inte underskatta riskerna, ett positivt test betydde tio dagar i isolering. Samtliga beslut har fattats med tanke på allas hälsa, säger Matt Robbins från IIHF:s medicinska kommitté.

Diskussion om artikeln