Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Österbotten kan få tuffare coronaregler redan på måndag – då får högst 20 samlas

Från 2021
I förgrunden människor som sitter i en publik, med ryggarna mot kameran. I bakgrunden människor som uppträder på scen.
Bildtext Max 20 personer och ingen möjlighet att höja antalet deltagare med covidintyg. Så ser reglerna för offentliga tillställningar antagligen ut i kommunerna i Vasa sjukvårdsdistrikt från och med nästa vecka.
Bild: Alamy / All Over Press

Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland förbereder än en gång nya begränsningar för offentliga tillställningar i Österbotten. Orsaken är det kraftigt försämrade coronaläget.

Smittspridningen ökar nu kraftigt i Österbotten och utvecklingen går åt fel håll. Det noterade Österbottens coronasamordningsgrupp i måndags, då gruppen höll möte.

Gruppen valde då att vädja till österbottningarna om att fira mellandagarna och nyår endast i små sällskap.

Sedan dess har läget försämrats ytterligare och nu är nya beslut som gäller offentliga tillställningar på väg.

– Vi har fått önskemål av Österbottens coronasamordningsgrupp om att skärpa coronareglerna och vi förbereder beslutet som bäst, säger Eeva Mäkinen som är överläkare på Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland.

Enligt Mäkinen hoppas myndigheten kunna offentliggöra beslutet på fredagen och isåfall kunde det träda i kraft på måndag den 3 januari.

Mäkinen bekräftar samtidigt att beslutet handlar om att sänka gränsen för hur många som får samlas till offentliga tillställningar från nuvarande 50 personer till 20.

Sedan tidigare är det dessutom klart att covidintyget inte för tillfället kan användas som alternativ till de rådande coronabegränsningarna. Detta efter regeringens beslut att användningen av covidintyget läggs på is fram till den 20 januari.