Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Industrifacket varslar om omfattande strejk i januari – 40 000 kan stanna hemma från jobbet

Uppdaterad 30.12.2021 17:06.
Svetsning pågår med en klar blåvit låga som speglas i svetsarens svarta visir.
Bildtext Svetsningsarbete på gång i Pargas.
Bild: Alm Jesper / Yle

Strandade förhandlingar mellan Industrifacket och Teknologiindustrins arbetsgivarförening leder till massiva stridsåtgärder.

Industrifacket varslar om en omfattande strejk. Strejken omfattar ungefär 300 och arbetsplatser 40 000 arbetstagare inom industrisektorn.

Strejken inleds den 14 januari och pågår fram till den 23 januari om inget förhandlingsresultat nåtts före det.

Utöver strejken meddelar industrifacket om övertidsförbud för alla industrisektorns arbetsplatser samt för malmgruvorna.

Strejken gäller inte nödarbete eller sådant som måste utföras för att trygga liv och hälsa.

Företag som berörs är bland andra Wärtsilä, Närko, Valmet, Uponor, SSAB, Outokumpu Chrome, Kone och Konecranes, Oras, Nokia Solutions and Networks, Meyer Turku och ABB.

Gäller löneförhöjningar

Enligt Industrifackets ordförande Riku Aalto fanns det inget alternativ till strejkvarslet.

– Inom Industrifacket har vi beräknat löneförhöjningskravet enligt samhällsekonomins mätare. Arbetstagarna måste få sin del av tillväxten och det gemensamma goda, säger Aalto i ett pressmeddelande.

Enligt facket skulle arbetsgivarpartens bud avsevärt försvaga köpkraften hos de anställda inom industrin.

– Efter långa förhandlingar kom vi varken fram till nivån på löneförhöjningarna eller avtalstiden, säger Aalto till Yle.

Han säger att de företag som man varslat om strejk inom är uttryckligen sådana som hör till föreningen Teknologiindustrins arbetsgivare.

– Förstås också sådana där vi har förtroendepersoner med olika uppdrag. På så sätt påverkar det båda parterna, säger Aalto.

Riksförlikningsmannen stiger in

Nästa skede i förhandlingarna för parterna blir med riksförlikningsmannen.

Riksförlikningsmannen Vuokko Piekkala säger att medlingen kommer att dröja till nästa vecka. På Twitter skriver byrån att första medlingsdagen är den 4 januari.

Hur svår knut det är att lösa kan hon inte svara på.

– Det beror på hur långt ifrån varandra parternas är, ifall vi lyckas undvika en strejk.

Väntat varsel

Enligt Jarkko Ruohoniemi som är vd för Teknologiindustrins arbetsgivarförenings var strejkvarslet väntat.

– Det är klart att det här vore en strejk som är väldigt bred och skulle ha alldeles otroligt stort utfall ifall den skulle börja. Nu försöker vi hitta en lösning med hjälp av riksförlikningsmannen, säger Ruohoniemi.

Teknologiindustrin arbetsgivarförening bildades när Teknologiindustrin slutade förhandla om kollektivavtal på nationell nivå. Föreningen bildades för de företag som vill förhandla fram nationella kollektivavtal istället för lokala företagsvisa.

Av företagsmedlemmarna inom Teknologiindustrins förbund är cirka 60 procent medlemmar i Teknologiindustrins arbetsgivarförening. Det innebär cirka 975 företag.

Tvist om nödlösningen

Tvisten gäller lönefrågor. Enligt Aalto är det den så kallade "nödlösningen" som är det största problemet. Nödlösningen syftar till den klausul enligt vilken ett företags alla arbetstagare får en allmän löneförhöjning om man inte lyckas komma överens lokalt.

Jarkko Ruohoniemi som är ordförande för Teknologiindustrins arbetsgivare bekräftade i måndags att det är löneförhöjningarna som är den stora stötestenen.

Teknologisektorn har varit avtalslös sedan början av december. Industrifacket gick då ut med stridsåtgärder där man förbjöd övertidsarbete. Åtgärderna avslutades den 16 december.

Uppdaterad
30.12.2021 14:21 med riksförlikningsmannens kommentar.
30.12.2021 14:41 med ny kommentar av Riku Aalto.
30.12.2021 16:41 med kommentar av Jarkko Ruohoniemi.
30.12.2021 14:04 det felaktiga företag ändrat till arbetsplats.