Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Torgbygget har fortsatt under vintern för att hålla tidtabellen – stora snömängder överraskade

Från 2022
Överblick på arbetet som pågår på åbo salutorg. Snön ligger tjock
Bildtext Stora snömängder har samlats ihop och fraktats bort från Salutorgets byggarbetsplats.
Bild: David Fagerudd / Yle

Ursprungligen var planen att torgbygget i Åbo centrum skulle ta paus under vintern, men arbetet har fortsatt för att hålla tidtabellen. Snön har ändå inte varit något oöverkomligt problem, säger projektchef Janne Laine.

– Visst påverkar snön arbetet en del. I ett par dagar har vi arbetat med att få den under kontroll. Det försinkar arbetet en del, säger Laine. Med hjälp av skyddstälten på torget har arbetet kunnat fortskrida.

Just nu fokuserar arbetet på torgytan.

Laine säger att snön naturligtvis hör vintern till, men den stora mängd snö som kom på en gång var man inte förberedd på. Nu har man tillsammans med tjänsteleverantörerna gått igenom hur mycket extra arbete som behövts för att hantera snömängden på torgområdet.

– Nu har den största delen av snön samlats ihop och fraktats bort. Så nu borde arbetet kunna gå vidare ostört, säger Laine.

Janne Laine esittelee Turun kauppatorin työmaata.
Bildtext Arkivbild. Janne Laine är projektchef för torgbygget och tror att projektet ska hålla tidtabellen.
Bild: Lassi Lähteenmäki / Yle

– Nu har vi jobbat två dagar på att få snön undanröjd, men det har inte påverkat vår tidtabell särskilt mycket, säger Laine. Det var ursprungligen inte meningen att vi skulle arbeta överhuvudtaget under vintern, men vi valde ändå att fortsätta för att minska på arbetsmängden som återstår.

Byggarbetet hade inte hunnit till det skede som det var tänkt innan vintern kom till Åbo.

– Det var meningen att vi skulle ha fått mer gjort. Arbetet på Köpmansgatan, Eriksgatan och Auragatan är ännu på hälft. De områdena ska bli klara under 2022. Men vi får skynda på, säger Laine.

Torghandeln flyttar den 17 januari

Stenläggningen på den delen av Salutorget som vetter mot Eriksgatan är klar. Nu påbörjas arbetet med att stenlägga den delen av Salutorget som vetter mot Universitetsgatan. Universitetsgatan ska också byggas om till en gågata.

– Den får alltså en helt ny funktion och blir som en förlängning av den redan existerande gågatan. Auragatan och Eriksgatan ska få lite samma behandling som Köpmansgatan där vi breddar trottoaren genom att ta bort parkeringsrutor, berättar Laine.

Ett skyddstält som hindrar snön att falla på viktiga ställen på åbo salutorgs byggplats
Bildtext Tälten skyddar byggarbetet från väder och vind
Bild: David Fagerudd / Yle

Den 17 januari ska den del av Salutorget där stenläggningen är färdig tas i bruk. Då flyttar torghandlarna till ett försäljningsområde i närheten av Eriksgatan. Totalt rör det sig i början om ett cirka 2000 kvadratmeter stort område, senare under våren tas en allt större del av torget i bruk. Helt klart ska Salutorget stå på sensommaren.

Diskussion om artikeln