Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Klæbo kan hoppa av Tour de Ski – vill inte riskerna något inför OS: "Beror helt på hur kroppen samarbetar"

Från 2021
Uppdaterad 30.12.2021 13:25.
Johannes Høsflot Klæbo åker fristil.
Bildtext Johannes Høsflot Klæbo leder Tour de Ski efter två etapper.
Bild: EPA-EFE/PETER SCHNEIDER

Det kan bli ett snabbt slut på Tour de Ski för Johannes Høsflot Klæbo. Totalledaren i herrarnas tävling öppnar nu för att kliva av. Landsmannen Simen Hegstad Krüger har redan rest hem, och på damsidan har Julia Stupak hoppat av.

Frida Karlsson har redan antytt att hon kanske inte kommer att fullfölja touren och nu kommer även liknande signaler från norskt håll.

Johannes Høsflot Klæbo säger att han kanske inte kommer att åka samtliga sex etapper och avsluta upp för monsterbacken i Val di Fiemme. Norrmannen vill inte riskera något med en dryg månad kvar till OS.

– Plan A är att fullfölja men det beror helt på hur kroppen samarbetar. Om jag känner att det är negativt för det som väntar i februari så kommer jag att hoppa av direkt på sekunden, säger han till tidningen VG.

Klæbo inledde årets tour med en seger i sprinten och slutade sedan fyra i onsdagens distanslopp. Han toppar sammandraget med 14 sekunder före landsmannen Pål Golberg.

– Om jag ska vara ärlig så har jag tänkt väldigt lite på sammandraget. Jag tar ett lopp i taget och så får vi se hur länge jag håller på. Det var viktigt att få två bra lopp här, nu blir det en vilodag och så tar vi det därifrån, säger han.

"Hoppas han kan kämpa om totalsegern"

Landslagschefen Espen Bjervig hoppas ändå att Klæbo ska fullfölja hela touren.

– Johannes kommer att bli tuff att slå när vi får fler masstarter. Jag hoppas att han kan kämpa om totalsegern. Så länge han inte blir sjuk eller något sånt så är målet att fullfölja, säger han.

En norsk åkare som däremot redan lämnar touren är Simen Hegstad Krüger. Han hoppar av efter två etapper – något som hela tiden varit planen enligt det norska skidförbundet. Krüger var 43:e man i den inledande sprinten och slutade sedan på 18:e plats på 15 kilometer klassiskt.

På damsidan är touren över för Julia Stupak. På sociala medier skriver hon, precis som i fallet med Krüger, att planen var att bara köra två etapper. Stupak kommer därmed inte att försvara sin andraplats från förra säsongens tour.

Tour de Ski fortsätter på fredag i Oberstdorf. Då väntar en masstart över 15 kilometer i fristil för herrarna och 10 kilometer för damerna.

Diskussion om artikeln