Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Första året med corona minskade sjukskrivningarna, men omikron ställer till det igen – många företag verkar ändå tillsvidare klara av bördan

Uppdaterad 31.12.2021 06:12.
Kunder i en mataffär.
Bildtext Ibland kan personalbristen betyda att varorna inte är i hyllorna genast på morgonen, säger S-gruppens Leif Lindberg.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Vi har talat med tre företag inom servicebranschen – de verkar tillsvidare ha fått ihop turlistorna. Men är det här lugnet före stormen? S-gruppens Leif Lindberg ser mörka moln hopa sig på himlen.

Kollegan får allt oftare hoppa in istället för någon som sjukskrivit sig. Servicebranschens folk arbetar bland kunder hela dagarna, men arbetsgivarna menar att smittorna inte sker på arbetsplatsen.

– Butikerna är nog inte bland de farligaste platserna att vara på, säger Leif Lindberg som är personaldirektör på Handelslaget KPO, S-gruppen i Österbotten.

Kaupan kassatyöntekijöitä.
Bildtext Säkerhetsvisiren mellan kassabiträdet och kunden, samt munskydd och avstånd verkar ha fungerat i butiker.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Inte heller VR tror att det är tågen där de anställda blir smittade, det sker på fritiden, menar Jaakko Rantala som är operativ chef för passagerartrafiken. Sjukfall bland förare eller konduktörer har inte hittills påverkat fjärrtrafiken.

– Tåg har blivit försenade. Men inga förseningar kan dock kopplas till coronafall bland personalen, säger Rantala.

60 personer att ringa om någon blir sjuk

På frågan om hur McDonalds personalansvariga hanterar sjukanmälningarna är svaret tydligt, övning ger färdighet.

Alla vet vad som gäller, både personalen och kunderna, menar Ryhänen.

Vi har ju hållit på med det här i två år

― Heli Ryhänen
En kvinna i blont hår som står lutad mot ett räck. I bakgrunden syns gröna träd genom stora fönster.
Bildtext Ryhänen tror att drive-in och hemleverans har skyddat dem från någon större smittspridning på arbetsplatsen.
Bild: Maarit Kristiina Latvala

Men som på alla håll, finns också coronan där. När många anställda blir satta i karantän, har det hänt att restaurangen behövt stänga för några timmar för att man ska hinna kalla på ny arbetskraft.

– Varje restaurang har ungefär 60 personer på sin lönelista, då ringer vi de andra, säger Ryhänen.

Tuffar tågen ifall föraren blir sjuk?

Inom passagerartrafiken verkar VR ha läget på det klara. Jaakko Rantala som är operativ chef berättar att de alltid har någon i reserv, oavsett corona.

– Varje dag får någon rycka in i stället för sin kollega, oavsett om det är corona eller inte.

Men det går inte att förneka att coronan skiljer sig från det normala. En sjukskrivning på 10 dagar påverkar såklart, säger Rantala. Det är betydlig längre än vad en vanlig förkylning kräver.

En ung man som lutar mot en vägg och ler mot kameran.
Bildtext Hos VR har sjukskrivningarna ökat under de två senaste veckorna, men hittills har vi läget under kontroll, menar Jaakko Rantala.
Bild: VR Group

I USA har man förkortat karantänen till 5 dagar, bakom den nya rekommendationen ligger bland annat personalbrist inom flygtrafiken. Rantala säger att en förkortad karantän skulle hjälpa då man planerar arbetsskift.

– Om man ser bara från den operativa synvinkeln så skulle ju fem dagar vara bättre än tio, men allas säkerhet går före i den här frågan, säger Jaakko Rantala.

Personal har fått byta roll från kock till butiksbiträde

Signalen som hörs tydligt är att personalen är flexibel, folk kan lappa turer och byta roller. Men S-gruppens Leif Lindberg tror läget kan bli värre snart.

– Det är nog stora frågetecken och mörka moln i nuläget. Ifall omikronvarianten är så smittsam som specialisterna säger så har vi nog ett läge framför oss som vi inte sett hittills framför oss.

En medelålders man i kostym som ler mot kameran.
Bildtext Leif Lindberg, personaldirektör på Handelslaget KPO/ S-gruppen, uppskattar att sjukskrivningarna ökat med 10 procent under december.
Bild: Handelslaget KPO

Lindberg berättar att fler sjukskriver sig på grund av corona, men hittills har de klarat av av att pussla ihop arbetsskiften.

Det kan ju hända att det ibland är lite köer och att varorna inte genast på morgonen är uppe i hyllorna

― Leif Lindberg

Kreativa lösningar i personalpusslet syns hos S-gruppen i Österbotten. De har inte behövt permittera folk under pandemin.

– Vår restaurangpersonal har fått jobb i våra matbutiker. Det är positivt att personalen vill jobba och att vi kan erbjuda dem arbete.