Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Både personal och patienter coronasmittade på Vasa centralsjukhus – risk för brist på vårdare

Ljusa byggnader i flera våningar, i förgrunden snötäckta trädtoppar.
Bildtext Bärkraften vid Vasa centralsjukhus hänger på att antalet vårdande händer räcker till. Just nu är många i vårdpersonalen sjuka eller hemma i karantän.
Bild: Yle/Roy Fogde

Många anställda på Vasa centralsjukhus har smittats av coronaviruset eller exponerats. Bristen på vårdare försvårar nu verksamheten på sjukhuset.

Personal från flera olika avdelningar vid sjukhuset har nu insjuknat i corona. Därtill är många anställda exponerade och befinner sig i karantän. Även en del patienter har smittats.

Sjukhusets beredskapsgrupp följer intensivt med hur läget utvecklas och bedömer om sjukhusets kapacitet äventyras.

Värsta läget hittills under pandemin

Smittspridningsläget i Vasa sjukvårdsdistrikt är nu verkligt utmanande, vilket i sig utmanar sjukhuset som fungerar i höjd beredskap på grund av pandemin.

Incidenstalet i distriktet ligger nu på 494 nya fall per 100 000 invånare på 14 dygn. På onsdagen rapporterades 187 nya bekräftade fall, på torsdagen 123.

På sjukhuset vårdas fyra patienter för covid-19, ingen av dem behöver intensivvård.

På grund av den eskalerande smittspridningen och bristen på vårdare har man vid sjukhuset tvingats dra ner mycket av den icke-brådskande vården. Beredskapsgruppen överväger om samma sparlåga är nödvändig även under nästa vecka. Det avgörande är huruvida man får personalen att räcka till för kritisk verksamhet.

Sjukvårdsdistriktets direktör Marina Kinnunen uppger att man redan sett situationer där man från vissa avdelningar tvingats skicka patienter till andra sjukhus för vård.

– Det är dessutom ett högt tryck på smittspårningen och dessutom borde vi vaccinera flitigare än någonsin. I något skede tar resurserna slut, säger Kinnunen till Yle Pohjanmaa.

Kinnunen vädjar till österbottningarna om att ta coronavaccinet och att testa sig för corona med låg tröskel. Tack vare att personalen sträcker sig lyckas man nu hålla testningen öppen alla dagar mellan klockan 8.00 och 21.00.

Den här texten bygger på artikeln Vaasan keskussairaalassa koronatartuntoja henkilökunnalla ja potilailla – hoitohenkilöstön määrä vaarantunut skriven av Antti Haavisto och Kati Latva-Teikari / Yle Pohjanmaa. Översättning av Moa Mattfolk / Yle Österbotten.