Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Inga nya covidrestriktioner i Ryssland när landet förbereder sig för omikron

Patient vårdas av två skötare på en avdelning för coronapatienter i Rostov.
Bildtext Patient vårdas vid coronaavdelning i Rostov.
Bild: Erik Romanenko/TASS/All Over Pre

I Ryssland har covid-läget aningen förbättrats den senaste veckan. Men myndigheterna förbereder sig nu på en ny våg på grund av omikron-varianten. Samtidigt uppmanar man än en gång folk att vaccinera sig.

I höstas drabbade coronavirusvarianten delta Ryssland hårt. När det var som värst smittades dagligen över 40 000 personer medan 1 200 personer fick sätta livet till varje dag.

Nu har situationen lugnat ner sig. Antalet smittade har halverats, men samtidigt dör fortfarande omkring tusen personer varje dag.

Passagerare framför ett snabbtestningscenter utanför en tågstation i Moskva.
Bildtext Passagerare framför ett snabbtestningscenter utanför en tågstation i Moskva.
Bild: Mikhail Tereshchenko/TASS/All Ov

Enligt myndigheterna har nu sammanlagt 307 000 personer dött i covid i Ryssland. En siffra som många experter har kritiserat.

Överdödligheten skenar

Oberoende demografer anser att överdödligheten ger en mer korrekt bild av läget.

Överdödlighet (excess mortality) är antalet dödsfall i ett land som överstiger medeltalet från de senaste åren. Och här ser man helt andra siffror.

För Rysslands del ligger nu överdödligheten på ca 900 000 dödsfall sedan epidemin startade. Det här enligt uppgifter i ryska medier baserade på den statliga statistikbyrån Rosstat.

Vaccin finns

De ryska myndigheterna förbereder sig nu på att varianten omikron ska börja härja i landet från januari. Samtidigt oroar den låga vaccinationsgraden.

En skötare förbereder vaccin för en väntande hemlös man.
Bildtext Vaccinering av hemlösa. Många Ryssar är fortfarande tveksamma till att låta vaccinera sig med det inhemska Sputnik 5 vaccinet.
Bild: Sergei Karpukhin/TASS/All Over P

- Tack vare vaccineringen och antalet tillfrisknade har vi nu en kollektiv immunitet på 61 procent, sa vice-premiärminister Tatjana Golikova nyligen.

- Självklart är det här inte tillräckligt för att kunna känna sig trygg, fortsatte hon. Istället måste vi fortsätta arbetet med att övertyga folk att vaccinera sig.

Om man enbart tittar på vaccinationsgraden är nu 45 procent av ryssarna fullt vaccinerade.

Den ryska regeringens mål är att komma upp till 70 procent så snabbt som möjligt.

Sputnik skrämmer

Hittills går arbetet långsamt eftersom det finns en utbredd skepsis i landet gentemot det egna vaccinet Sputnik V.

En del ryssar väljer att resa utomlands för att ta ett utländskt vaccin. Skräddarsydda resor till främst Kroatien har varit de mest populära. Tätt följda av Serbien och Grekland.

- Minst sex tusen personer reser utomlands för att vaccinera sig varje månad, sa vice-presidenten för Rysslands turismbransch Dmitrij Gorin.

Debatt om covidpass

Regeringen har inte lanserat några nya metoder för att öka vaccinationsgraden. Hittills har man försökt med tvång via arbetsgivaren och genom att införa covidpass.

Särskilt covidpassen har varit på tapeten hela december. Myndigheterna har varit försiktiga med att införa dem i rädsla för allmänhetens missnöje. Regeringen ville också införa passen på både flyg och tåg, men backade i sista minuten.

Nya hot

Den ryska folkhälsomyndigheten är övertygad om att det bara handlar om ett par veckor innan epidemin skjuter fart på nytt.

En man i skyddsutrustning desinficerar en tågstation i Moskva inför nyårstrafiken.
Bildtext En man i skyddsutrustning desinficerar en tågstation i Moskva inför nyårstrafiken.
Bild: Stanislav Krasilnikov/TASS/All O

Staden Moskva planerar möta den nya vågen med “minimala restriktioner” för att kunna hålla samhället öppet.

I Ryssland har alla ledigt den första veckan i januari. Myndigheterna har uppmanat folk att fira ledigheten hemma tillsammans med familjen.

Enligt en undersökning i tidningen Kommersant planerar minst var tredje att resa nånstans inom landet.


Källor: The Moscow Times, Kommersant, TASS, Fontanka