Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Regattasvansen som spred coronaviruset och julevangeliet på kariska – här är de mest lästa artiklarna och arenaklippen i Västnyland 2021

Från 2022
Instagrambild med ett citat av en person som besökte Hangöregattan 2021.
Bildtext Hangöregattan i juli 2021 bjöd på fint väder och en lång svans med festande unga som inte kom ihåg att hålla tillräckligt långa säkerhetsavstånd.
Bild: Yle / Märta Nummenmaa (instagraminlägg)

Bland det mest lästa på Yle Västnylands webbplats är de många, ganska korta artiklar och uppdateringar som vi skrivit om coronapandemin i vår region. Frånsett dem blev Julevangeliet på kariska en stor hit.

Siffrorna talar sitt tydliga språk. Ni har tillsammans ägnat tusentals timmar åt att läsa om nya coronafall, exponeringar och vaccinationsläget i Västnyland.


Den enskilda artikel kring coronaviruset som ni läst extra mycket och länge är den som handlar om regattaveckoslutet i Hangö i början av juli, där den så kallade regattasvansen väckte en hel del förargelse.

Flera segelbåtar i havet.
Bildtext Vi rapporterade också om själva regattan, men artiklarna som handlade om seglingstävlingarna och alla arrangemang runt dem nådde inte lika talrik publik som de artiklar som handlade regattasvansens framfart.
Bild: Peter Lindholm

De efterföljande artiklarna där det först kunde konstateras att regattsvansen ledde till att coronaviruset spred sig och därefter berättades om regattabesökare som hade dåligt samvete har också lästs av många. Totalt resulterade de tre artiklarna i drygt 64 500 sidvisningar och en lästid på drygt tusen timmar.

Så till ett lite roligare men stämningsfullt tema som vi har fått berätta om. Julevangeliet på kariska, som publicerades några dagar före jul, har nått stor publik både på Yle Västnylands webbplats och på Yle Arenan. Kenneth Jäkäläs översättning av julevangeliet till Karisdialekt har dessutom delats otaliga (nästan) gånger på sociala medier. Vad sägs om över 20 000 besökare på Arenan på bara några dagar och nästan lika många som läst webbartikeln.

En man som filmas med en mobiltelefon.
Bildtext 2 x Kenneth "Jäxe" Jäkälä. Kenneth läser julevangeliet på kariska medan vi spelar in det.
Bild: Patrik Rosström / Yle

Vad annat har intresserat och berört dig och andra som läser våra artiklar på Yle Västnylands webbplats? Jo, bland annat berättelsen om Jessica Lindgren som mitt under sin cancerbehandling uppmanades av FPA att söka ett billigare boende.

Jessica Lindgren har en hjärntumör.
Bildtext Det var Svenska Yles granskande grupp som berättade om Jessica Lindgren som fick rådet att hitta ett nytt hem.
Bild: Yle/Taisto Lapila


Historien om 18-årige Ingåbon Lukas Idman som köpte aktier i ett spelföretag och tillsammans med tusentals andra småsparare lyckades sätta aktiemarknaden i svaj har också intresserat dig och andra läsare.

Lukas Idman vid sin dator.
Bildtext Lukas Idman såg sina aktier stiga med över tusen procent, men det var egentligen inte för att göra snabba klipp han köpte aktier från ett spelföretag som det egentligen har gått ganska dåligt för.
Bild: Maria Wasström / Yle

Varje gång vi skriver om äldreomsorg brukar artiklarna höra till de mest lästa den veckan. Den artikel kring temat äldreomsorg som under 2021 nått flest ögonpar är när vi berättade om Regionförvaltningsverkets 40 sidor långa rapport om Attendos dåvarande äldreboende, Villa Pentby i Karis.

Att skriva en intresseväckande nyhetsartikel utgående från en lång rapport, ofta dessutom på en ganska styv byråkratsvenska, är en utmaning. Rubriken som inleds med ”Maten tog ofta slut, nästan alla klienter hade brister i näringstillståndet” lockade, inte enbart till att man läste de första raderna, utan läste ända till slut.

En byggnad i två våningar som fungerar som ett äldreboende. På marken ligger snö.
Bildtext Det är inte bara en eller två gånger vi skrivit om bristande vård i Villa Pentby. Numera är det Raseborgs stad som driver äldreboendet i egen regi och stället heter Brukets vårdhem.
Bild: Malin Valtonen / Yle

Sist, men inte minst, vill vi ännu berätta om en artikel som våra finska kolleger har skrivit, men som har översatts till svenska och fått mycket lästid också på vår webbplats, nämligen ett nästan 400 gammalt vrak som hittades utanför Hangö. Historia intresserar, det har vi märkt också tidigare.

Tack för det här året, fortsätt läsa våra webbartiklar, lyssna på radion och Arenan, titta på våra videor och följ oss på Facebook och Instagram. Ni är guld värda!

Diskussion om artikeln