Champagnen flödar trots strikta coronaåtgärder – dörrvakter övervakar säkerheten i Alkoaffärerna, lugnast sent på kvällen eller tidigt på morgonen
De strikta restaurangrestriktionerna gör att de flesta igen firar in det nya året hemma. Det här syns i matbutikerna och Alkoaffärerna där trängseln är stor samtidigt som folk försöker undvika en objuden gäst i form av omikron.
Innan nyår ökar antalet kunder både i matbutikerna och på Alko då folk köar efter mat och dryck för helgens festligheter.
Trängsel förutspås i synnerhet under själva nyårsafton som i år infaller en fredag. Den nya smittsamma virusvarianten omikron har gjort att handsprit, säkerhetsavstånd och munskydd än en gång hör till standardutrustningen.
Den som handlar sin champagne eller sitt mousserande vin först på fredag kan förbereda sig på att till och med få köa in till Alko.
– Nyårsafton är den mest livliga dagen och då kan det bildas köer. Längst får man köa om man gör sina uppköp mellan 15 och 18 på nyårsafton, säger servicechef Samuli Lindström vid Tammistos Alko i Vanda.
Upp till 20 meter långa köer förutspås
Enligt Lindström var köerna förra året ungefär tjugo meter långa just innan stängningsdags och han tror att det här kommer att upprepa sig i år.
Lindström poängterar ändå att köerna oftast löper snabbt eftersom folk normalt köper bara några få produkter.
– Det handlar om några minuters köande, max fem minuter, säger han.
Om köerna blir extra långa eller trängseln stor placeras en person som vakt vid dörren.
– Om det blir trängsel så får en av försäljarna stå vid dörren och fungera som dörrvakt. Det handlar om att se till att inte för många kunder kommer in i butiken så att det ska gå lätt och tryggt att uträtta sina ärenden, säger han.
Förra nyåret var restriktionerna ungefär likadana som de är i dag. Restauranger och barer höll stängt och många firade därför hemma också då.
– På basis av fjolåret kan vi förbereda oss för fredagen. Vi ser till att folk håller ett säkerhetsavstånd på två meter vid kassan och vi tar det lugnt så att kunderna har tid att packa sina saker i lugn och ro. Hela personalen använder munskydd och håller god handhygien, säger han.
Handla sent på kvällen eller tidigt på morgonen för att undvika köer
Också i matbutikerna är det mycket liv och rörelse på nyårsafton, men på grund av de långa öppettiderna blir det sällan likadan rusning som på Alko.
– Vi förväntar oss ett rätt så normalt nyår. Jag tror inte att det blir någon större trängsel, säger köpman Sami Hertell vid K-Citymarket i Jumbo i Vanda.
Hertell uppmanar kunderna att handla då det är lugnare i butikerna, till exempel sent på kvällen för att på så sätt undvika folkmassor.
– Vi är öppna till midnatt. Det är lugnast efter kl. 21 på kvällen men också på tidigt på morgonen, säger han.
Lindström på Alko rekommenderar att kunderna handlar på förmiddagen.
– Det är tryggast att handla innan kl.12 på förmiddagen. Efter det blir det mer och mer människor i rörelse. Men om man inte kan handla innan eftermiddagen så ser vi till att det är tryggt att göra det, säger han.
Självtest den nya storsäljaren inför nyår
Finländarna handlar samma saker varje nyår, både när det gäller mat och dryck.
– Det går alltid åt mest skumvin, det är nummer ett. Rödvin säljer vi också alltid, och öl. Och en del starkare drycker går åt, säger Lindström.
Enligt köpman Hertell går knackorv och potatissallad åt varje nyår. Dessutom köper folk stora mängder lemonad.
En ny storsäljare under coronatiden är självtesten som också säljs i matbutiker.
Under de senaste veckorna har efterfrågan varit så stor att testerna tidvis varit slut och hyllorna gapat tomma. Och enligt Hertell kan man inte garantera att det går att få tag på ett test på nyårsafton.
– För tillfället kan vi tyvärr inte lova att testerna räcker till - de går åt så pass fort. Vi får mera självtest varje dag men de försvinner lika fort, säger han.
Texten är en översättning av Yle Uutisets artikel "Kansa rynnistää uudenvuoden juhlaostoksille koronan turvatoimien varjossa – Alkot torjuvat omikronia jopa sisäänkäynnin ovimiehillä". Artikeln är skriven av Pekka Pantsu och översatt av Frida Holmberg.