Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Patrik Laine tillbaka efter långt skadeuppehåll – Kasper Björkqvist har kallats upp till corona- och skadedrabbade Pittsburgh

Patrik Laine firar ett mål tillsammans med Max Domi.
Bildtext Patrik Laine gör sin andra säsong i Columbus.
Bild: Aaron Doster-USA TODAY Sports/AOP

Det har hunnit gå nästan två månader sedan Patrik Laines senaste NHL-match. Natten till fredag drar Laine på sig Columbuströjan då laget spelar sin första match på två veckor efter den kombinerade jul- och coronapausen.

Laine skadades i matchen mot Colorado den 3 november. Skadeuppehållet förväntades bli 4–6 veckor långt, men det blev 8 veckor utan NHL-hockey.

Förutom Laine är också lagkaptenen Boone Jenner tillbaka efter ett besök i coronaprotokollet, medan svensken och HIFK-bekantingen Emil Bemström är redo för säsongsdebut efter att ha inlett säsongen skadad.

Det blev en tung avslutning på året för Laine. Hans pappa Harri dog i november och blev endast 54 år gammal.

Patrik Laine har spelat nio matcher den här säsongen och har noterats för 3+7=10 poäng.

Får Kasper Björkqvist dra på sig NHL-tröjan?

I Pittsburgh kan Kasper Björkqvist vara nära sin NHL-debut. Pittsburgh är skade- och coronadrabbat och Björkqvist har kallats upp till reservtruppen "taxi squad".

Fyra Pittsburgh-anfallare har placerats i coronaprotokollet: Teddy Blueger, Kasperi Kapanen, Evan Rodrigues och Dominik Simon. Jevgenij Malkin och Jason Zucker är skadade, medan Bryan Rust förmodligen kan göra comeback efter sitt skadeuppehåll.

I farmarlaget Wilkes-Barre/Scranton har det gått så där för Björkqvist. Saldot på 17 matcher är 2+1, men Pittsburghs chefstränare Mike Sullivan vet att Björkqvist inte är någon poängmaskin.

– Rapporterna från AHL har varit oerhört positiva. Han har varit en bra spelare där, sa Sullivan på en presskonferens.

Kasper Björkqvist i Penguins-tröjan.
Bildtext Under försäsongen fick Kasper Björkqvist dra på sig pingvintröjan.
Bild: ©Icon Sportswire (A Division of XML Team Solutions) All Rights Reserved

Pittsburgh återupptar sin säsong på söndag då laget möter San Jose

– Vi har snackat mycket med Kasper och försökt definiera och klargöra vilken roll han kunde ha här.

– Hans arbetsmoral, spel längs sargen, vilja att blockera skott och fysik – det är sånt som spelare av Kaspers typ bidrar med, sa Sullivan.

Björkqvist missade en månad på grund av skada och covid-19. På måndag gjorde han comeback då han spelade i Wilkes/Barres-Scrantons match mot Hershey och har under de senaste dagarna tränat med Pittsburghs lag.