Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ryssland stämplar Pussy Riot-medlem, konstsamlare och satiriker som "utländska agenter"

Från 2021
Port framför en domstolsbyggnad i Moskva
Bildtext Poliser utanför domstolsbyggnad i Moskvas där det pågick behandling av anklagelser mot Memorials center för mänskliga rättigheter 29.12.2021.
Bild: Lehtikuva

Allt fler konstnärer, journalister och artister stämplas som "utländska agenter" i Ryssland.

Ryssland kategoriserade i dag en medlem av punkbandet Pussy Riot, en framstående konstsamlare och en välkänd satiriker som "utländska agenter".

Dessa personer är de senaste i raden av människor som hamnat i den här kategorin - ett drag som omvärlden sett som Rysslands sätt att kväva oliktänkande på.

Benämningen "utländsk agent" projiceras på medier, organisationer och privatpersoner som sägs vara finansierade av utlandet och syssla med politisk verksamhet. Anklagelserna kan leda till höga böter.

Politisk satir och provokation kopplas till "utlandet"

Det ryska justitieministeriet lägger de här personernas namn på sin lista över ”utländska agenter”. På listan finns nu 111 namn. I slutet av 2020 var antalet 17.

Det handlar bland annat om personer som sysslat med politisk satir och provocerande framträdanden.

Enligt rysk lag måste en person som hamnar på den här listan rapportera om sina finansieringskällor och markera alla sina texter, videor och inlägg på sociala medier med en text där det står att innehållet hänför sig till en ”utländsk agent”.

Stort antal tillslag i år

En del ryska medier som har tvingats markera sig på detta sätt har haft stora problem med att hitta sponsorer och annonsörer, och en del har upphört med sin verksamhet.

Bland annat journalisters arbete har försvårats märkbart.

Under det här året har de ryska myndigheterna slagit ner på Kremlkritiker på ett exceptionellt sätt. Myndigheterna gav nyligen order om att landets äldsta och prominenta människorättsgrupp Memorial skulle upphöra med sin verksamhet.

Kreml: "Ryssland måste skyddas"

Kreml säger att lagstiftningen behövs för att skydda Ryssland från utländsk inblandning och att journalister och icke-statliga organisationer riskerar att bli manipulerade utifrån.

Den ryska regeringen hävdar att den tillämpar lagar för att motverka extremism och skydda landet från något som sägs vara elakartad främmande influens.

Källa: Reuters, AP