Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Inget genombrott i långt telefonsamtal mellan Biden och Putin – samma gamla hotelser från bägge sidor

Från 2021
Uppdaterad 31.12.2021 05:46.
USA:s president Joe Biden var nöjd med sitt telefonsamtal med Rysslands president Vladimir Putin, trots att man inte nådde något genombrott.
Bildtext USA:s president Joe Biden var nöjd med sitt telefonsamtal med Rysslands president Vladimir Putin, trots att man inte nådde något genombrott. Biden talade från sitt hem i Delaware.
Bild: Shutterstock/All Over Press

USA:s president Joe Biden och Rysslands president Vladimir Putin talade med varandra sent på torsdag kväll om det spända läget vid gränsen mellan Ryssland och Ukraina. Presidenterna var nöjda med telefonsamtalet trots att man inte nådde något genombrott.

Det 50 minuter långa telefonsamtalet sågs som ett försök att förbereda regelrätta säkerhetsförhandlingar som USA och Ryssland inleder den 10 januari.

Därför väntade man sig inga genombrott då Biden och Putin talade med varandra på Putins initiativ.

Biden och Putin upprepade tidigare kända ståndpunkter, om det spända läget vid gränsen mellan Ryssland och Ukraina, där Ryssland har koncentrerat omkring 100 000 soldater, enligt försvarsalliansen Nato.

Biden sa att Ryssland har två vägar att välja mellan; diplomati eller amerikansk avskräckning genom sanktioner

Vita huset uppger att Biden varnade för skärpta, bestämda åtgärder från USA och dess allierade om Ryssland skulle vidta militära åtgärder mot Ukraina. Biden krävde i stället förtroendeskapande åtgärder som skulle minska spänningen mellan Ryssland och Ukraina.

Biden sade att Ryssland har två vägar att välja mellan; diplomati eller amerikansk avskräckning genom sanktioner.

Putin upprepade för sin del att Ryssland vill ha säkerhetsgarantier om att försvarsalliansen NATO inte expanderar österut.

Rysslands president Vladimir Puin sitter och lyssnar vid sitt skrivbord i Kreml i Moskva.
Bildtext Rysslands president Vladimir Putin upprepade sitt krav om säkerhetsgarantier av USA och Nato.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Även Putin var nöjd

Putins utrikespolitiska rådgivare Juri Ushakov sade efter samtalet att Putin hade varnat Biden för att införa nya sanktioner mot Ryssland. Det skulle vara ett stort misstag eftersom relationerna mellan Ryssland och USA skulle skadas ytterligare.

- Det skulle vara ett enormt misstag och kunde leda allvarliga - de allra allvarligatse - följderna. Vi hoppas att det inte går så, sa Ushakov.

Han försäkrade att även Putin var nöjd med samtalet, som enligt den ryska sidan främst handlade om de säkerhetsgarantier som man kräver av västländerna. Kreml upprepade sent i natt i ett nytt uttalande att Putin hade krävt säkerhetsgarantier, något som både USA och Nato konsekvent har avvisat.

Telefonsamtalet var det andra mellan Biden och Putin på drygt tre veckor. Det föregående videosamtalet mellan dem fördes den 7 december.

Ryssland och USA meddelade tidigare den här veckan att säkerhetssamtalen mellan länderna inleds i Genève den 9 och 10 januari. Huvudfrågan vid det bilaterala mötet är egentligen kärnvapen, men man skall också beröra andra säkerhetspolitiska frågor, så som läget i och omkring Ukraina.

Ryssland och Nato ska dessutom hålla ett separat möte den 12 januari. Dagen efter möts Ryssland och representanter för OSSE, Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa i Wien.