Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Amnesty: Rika länder och läkemedelsbolag har misslyckats med att fördela coronavaccinen jämnt

Från 2021
Ampuller med Pfizers coronavaccin Comirnaty.
Bildtext Amnesty International kritiserar läkemedelsbolagen för att de inte gjort avkall på rättigheterna till patent, något som hindrat en ökad produktion av coronavirusvaccinen.
Bild: Jorge Gonzalez / Yle

Sammanlagt har över elva miljarder coronavaccindoser producerats under 2021, men av dem har endast en procent gått till fattiga länder. Amnesty International kritiserar nu hårt både de rika ländernas och läkemedelsbolagens agerarande.

Rika länder och läkemedelsbolagen har flera gånger lovat en jämnare fördelning av vaccinen, men det har inte skett. Exempelvis lovade G7-länderna på toppmötet i somras att donera en miljard vaccindoser till fattiga länder fram till slutet av 2021. Men rapporter visar att man inte nått målet, skriver Amnesty.

Både Amnesty och världshälsoorganisationen WHO har vädjat till rika länder och läkemedelsbolagen att de skulle garantera en vaccintäckning på minst 40 procent i fattigare länder fram till slutet av 2021. På det här sättet skulle man få ett vaccinskydd till hälsovårdens personal och riskgrupper överallt. Men organisationernas vädjan har inte hörsammats.

Pzifer, Moderna och andra vaccintillverkare har vägrat att göra avkall på rättigheterna till patent och att dela nödvändig information och teknologi med andra tillverkare. Det har förhindrat en ökad produktion av coronavaccin.

–  I och med att omikronvarianten nu sprids världen över är det dags för de rika länderna och läkemedelsbolagen att vakna och inse att man misslyckats med att motarbeta pandemin på en global nivå. När människor inte vaccineras, så exponeras hela mänskligheten för nya varianter. För att bryta det här mönstret måste vi garantera vaccin till alla, säger Amnesty Internationals generalsekreterare Agnès Callamard.

Miljarder har blivit utan

Amnesty skriver att miljarder av människor blivit utan vaccin under pandemin på grund av vaccintillverkarnas beslut och att det hotar de här människornas rätt till hälsa och liv.

Ett sätt att öka på vaccintillverkningen skulle vara att tillfälligt kringgå de immateriella rättigheterna, något som världshandelsorganisationen WTO föreslagit. Men för att få igenom det här förslaget krävs enighet bland alla medlemsländer.

Bland annat Finland har motsatt sig förslaget, trots att det för tillfället stöds av över hundra länder.

–  Finland borde öppet ge sitt stöd för att tillfälligt undgå de immateriella rättigheterna. Det är fel tidpunkt att under en pandemi sätta läkemedelföretagens vinster före global hälsa och mänskliga rättigheter. De flesta andra länder har förstått att ingen är skyddad från viruset förrän alla är det, säger verksamhetsledare Frank Johansson vid Amnestys Finlandsavdelning.