Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Direkt: Masstart i Tour de Ski – kan Kerttu Niskanen behålla sin totalledning?

Uppdaterad 31.12.2021 15:54.
Världscupen på skidor, damernas 10 km (svenskt referat) - Spela upp på Arenan

Tour de Ski fortsätter efter den blåvita urladdningen i onsdags med masstarter med fristil. Kerttu och Iivo Niskanen ligger ypperligt till i sammandragen och har alla chanser att behålla sina framskjutna positioner i Oberstdorf i dag.

Dags för den första av tre masstarter under årets Tour de Ski. Sannolikheten är stor att differenserna mellan toppåkarna kommer att vara ganska så små i dag.

Senast det arrangerades en Tour de Ski-masstart i Oberstdorf var det trångt om saligheten på målrakan i herrloppet. Inte mindre än 48 åkare kom i mål inom 30 sekunder från varandra. De femton bästa till och med inom tio sekunder från varandra. Detta skedde säsongen 2018/19 och skidtekniken var klassisk.

I damtävlingen var skillnaderna visserligen större. Ingvild Flugstad Östberg vann knappt före Natalija Nepriajeva. Krista Pärmäkoski som var femma förlorade med 16 sekunder mot norskan. Lyckas någon damåkare spränga fältet i dag?

Notera också att inga bonussekunder står på spel under dagens tävlingar.

Kl. 16.20 Damer 10 km fristil, masstart

Finländarnas startnummer: 1. Kerttu Niskanen, 8. Krista Pärmäkoski, 17. Johanna Matintalo, 18. Anne Kyllönen

Riitta-Liisa Roponen har valt att hoppa av touren.

Kommentator: Chriso Vuojärvi

Världscupen på skidor, damernas 10 km (svenskt referat) - Spela upp på Arenan

Favoriter: Många om budet

Starten på damernas Tour de Ski har varit den intressantaste i mannaminne. Och det anser jag inte bara för att vi har Kerttu Niskanen som etta i sammandraget.

I topp sju finns åkare från sex olika nationer – det enda land som har två är Finland då Krista Pärmäkoski är femma.

Fortsättningen på touren känns både oviss och aptitretande. Ingen solklar favorit har utkristalliserats. Frida Karlsson pekades ut som den stora segerkandidaten inför touren men hon är inte bättre än elva, en minut och 13 sekunder bakom täten efter de två första tävlingarna.

Karlsson kan mycket väl vinna rubbet fortfarande men det kräver bättre insatser i fortsättningen.

Regerande mästarinnan Jessie Diggins är tvåa och är definitivt en av favoriterna. Både i dag och i kampen om totalsegern.

Kerttu Niskanen då? Med den form som hon visat upp tillsvidare på touren är vad som helst möjligt. Hon har hela 29 sekunder till godo på Diggins och än mer till de övriga konkurrenterna. Inte alls omöjligt att Niskanen har den gula ledarvästen också efter dagens masstart. Framför allt med tanke på den fristilform hon visade i sprinten i Lenzerheide.

Kerttu Niskanen jublar.
Bildtext Fortsätter Kerttu Niskanen att övertyga i Tour de Ski?
Bild: Peter Schneider / AOP

Finländarna: Pärmäkoski visar upp gryende form

Krista Pärmäkoski var nära att ta sin första pallplacering i världscupen på nästan två år i onsdags. Den fjärde platsen grämde, men det viktigaste var kanske ändå att hon fick ett kvitto på att formen stiger lägligt inför OS.

Pärmäkoski har två gånger placerat sig bland de tre främsta i tour-totalen och om allt klaffar den här gången kan hon göra det igen. Men det är, som konstaterat, många om budet. Niskanen, Diggins, Nepriajeva, Ebba Andersson och Karlsson känns just nu som de tuffaste rivalerna.

Johanna Matintalo och Anne Kyllönen inleder dagens masstart från 16:e respektive 17:e plats, före bland andra tvåfaldiga tour-vinnaren Heidi Weng. Lyckas de behålla de positionerna i dag kan de vara tillfreds med sina insatser.

Riitta-Liisa Roponen har inte rosat marknaden på årets tour. Nu då det ett distanslopp med fristil står på programmet har hon sin chans att skina. Om hennes dröm om ytterligare ett OS ska förverkligas bör hon prestera på en högre nivå än tidigare i vinter.