Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

President Niinistös bedömning om Putins och Bidens samtal: Inga nyheter är lika med goda nyheter

President Niinistö håller presskonferens.
Bildtext Enligt president Sauli Niinistö kan det ses som lugnande att samtalet mellan presidenterna Biden och Putin främst var en repetition av gamla ståndpunkter. (Arkivbild)
Bild: Benjamin Suomela / Yle

President Sauli Niinistö bedömer att omvärlden kan känna sig trygg ett tag, eftersom torsdagskvällens telefonsamtal mellan de rivaliserande världsledarna Joe Biden och Vladimir Putin inte verkar ha innehållit några nyheter.

Enligt rapporter om samtalet mellan USA:s president Joe Biden och Rysslands president Vladimir Putin, så har de två främst upprepat sina ståndpunkter i fråga om spänningen kring Ukraina.

Finlands president Sauli Niinistö konstaterar också att det inte kom fram särskilt mycket nytt. Han har uttalat sig i Yles radioprogram Ykkösaamu om samtalet mellan Putin och Biden.

– Det bästa med samtalet verkar vara att båda intygar sig vara redo för att fortsätta på diplomatisk väg, säger Niinistö. Han tillägger att Rysslands varning med tanke på eventuella nya sanktioner mot landet, främst är retorik.

Representanter för Ryssland och USA ska träffas i mitten av januari för fortsatta säkerhetssamtal mellan länderna.

Att telefonsamtalet på torsdagskvällen inte gav något nytt väcker enligt Niinistö frågor om varför det överhuvudtaget ägde rum.

– En bra sak med avsaknaden av nyheter är i alla fall att vi nu kan vara rätt så övertygade om att en fredlig stämning består fram till mitten av januari, formulerar sig Niinistö.

Missnöjd med uttalande om Europa

President Sauli Niinistö harklar sig lite då han uttrycker missnöje med att pressmeddelandet från Kreml konstaterar att Ryssland och USA spelar en särskild roll i Europa.

– Den listan borde nog ha inletts med Europeiska unionen, som väl spelar den största rollen i Europa, säger han.

Som svar på en fråga huruvida spänningen kring Ukraina påverkar Finlands inställning till Nato-medlemsskap, säger president Niinistö att han har diskuterat det ärendet i sina samtal med den ryske presidenten, och gett Vladimir Putin klara besked.

– Jag har sagt honom att vi bestämmer själva vad vi gör, och håller kvar vår option att ansöka om medlemskap i Nato, det vill säga ingå militär allians, säger Niinistö.

– Det är Natos sak att avgöra vilka medlemsländer man tar emot. Jag tror inte att Rysslands diskussioner med vare sig USA eller Nato leder till någon form av spärr mot nya Natomedlemmar.

Glöm tanken på medlarroll

När det å andra sidan gäller Finlands möjligheter att spela en roll i diplomatin mellan Ryssland, USA och Nato, säger president Niinistö att man inte ska hoppas på för mycket.

Han konstaterar att det är bra för Finland att han har direkt kontakt med alla parter.

– Men tanken på en roll som medlare lönar det sig att glömma, säger president Sauli Niiniistö.