Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Nya skandaler rullas upp kring Uleåborgsföretaget Uros

Från 2021
Uros har grundats i Uleåborg
Bildtext Uros Finland är sökt i konkurs.
Bild: Timo Nykyri / Yle

Teknologiföretaget Uros ägare Jyrki Hallikainen lyckades sälja ut delar av bolaget strax innan kulisserna rasade, skriver STT.

I mitten av december sökte Uros Finlands största gäldenärer bolaget i konkurs. Till dem hörde bland andra Nordea, Finnvera och Oulun Oulun Osuuspankki.

Också Business Finland har stämt Uros för obetalda lån.

Placerare köpte andelar i Uros på felaktiga premisser

Enligt nyhetsbyrån STT lyckades Uros ägare, Jyrki Hallikainen, ändå sälja andelar i bolaget till åtminstone två placerare genom att uppvisa felaktiga och överdrivna uppgifter om bolagets lönsamhet och enorma vinster.

Teknologiayhtiö Uroksen (Uros, alunperin Universal Roaming Solutions) perustaja ja hallituksen puheenjohtaja Jyrki Hallikainen.
Bildtext Jyrki Hallikainen, Uros styrelseordförande.
Bild: Lehtikuva / Handout / Uros

De här affärerna har inte tidigare varit i offentligheten, trots att bolagets ledning antytt att flera placerare varit intresserade av att satsa pengar i Uros.

STT uppger att köparna upplever att de fått vilseledande uppgifter om bolaget av dess ledning.

Nyhetsbyrån känner inte till köparnas identitet eller hur stora andelar de köpt av Uros. Åtminstone den ena av dem ska vara en utländsk placerare.

Handlar om tiotals miljoner euro

Köpesummorna är inte kända - man vet alltså inte hur mycket pengar Hallikainen har lyckats mjölka ur Uros innan konkursen stod för dörren.

Men eftersom Hallikainen skröt med en omsättning på 2,7 miljarder euro och en rörelsevinst på 170 miljoner euro år 2019 kan en en procents andel av bolaget beräknas vara värd cirka 10 miljoner euro.

Hallikainen kan alltså ha fått in tiotals miljoner euro på bluffaffärerna.

Huvudkontoret i Schweiz

I mars berättade Uros att dess huvudkontor flyttar från Finland till Schweiz, där bolaget i slutet av 2020 grundat ett nytt moderbolag, Uros Ag.

STT har inte nått Jyrki Hallikainen för en kommentar under hela hösten eller vintern, men i onsdags svarade han plötsligt i telefon. Han slängde ändå på luren då han hörde var saken gällde.

Förde många instanser bakom ljuset

Jyrki Hallikainen är en affärsman med rötter i Uleåborg. Han har bott utomlands länge, först i Belgien och senare i Schweiz. I höstas meddelade han att han nuförtiden är bosatt i Liechtenstein.

Hallikainen har alltså lyckats föra en hel del instanser bakom ljuset. Bland annat Tekes (numera Business Finland), ett antal banker, Tampere Areena, som Uros var sponsor för, medier, revisorer och nu slutligen placerare.

Uleåborgspolisen misstänker Uros för grovt subventionsbedrägeri för de pengar man lånade av dåvarande Tekes åren 2011-2013.