Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Märkligt undantag i coronarestriktionerna: Du får idrotta inomhus med hänvisning till privatlivet eller familjelivet

Uppdaterad 31.12.2021 16:41.
Två familjemedlemmar spelar tennis i en hall i Helsingfors.
Bildtext Yle Tv-Nytt följde med när folk spelade tennis och badminton i en hall i Helsingfors.
Bild: Niklas Fagerström / Yle

Offentliga tillställningar och allmänna sammankomster inomhus är just nu förbjudna i stora delar av Finland. Det innebär att många former av idrott inte är tillåten. Men det finns svårtolkade undantag.

Vi befinner oss i Brändö tennis- och badmintonhall i Helsingfors. Juniorer som är yngre än 18 år får spela här, liksom också proffsidrottare. Dessutom tillåts man spela om det har med privatlivet eller familjelivet att göra.

Sådana undantag finns i de annars ganska strikta coronarestriktionerna som Regionförvaltningsverket har infört i Nyland, och i flera andra regioner i landet. Liknande regler träder också i kraft i Egentliga Finland nu på veckoslutet.

– Jag stöder coronarestriktionerna överlag, men familjeskäl är ett byråkratiskt påfund. Corona smittar inte i tennishallen. Här är mycket luft och två personer spelar mot varandra. Man får inte gå till omklädningsrummet heller. Ofarligt är det, säger Teppo Tiilikainen.

Han är här för att spela tennis med sitt barnbarn.

Porträtt på Teppo Tiilikainen.
Bildtext Teppo Tiilikainen spelar för det mesta med en annan person än sitt barnbarn, men den personen är nu i coronakarantän.
Bild: Thomas Hagström / Yle

Yannick Lindroos bor i Schweiz men är i Finland nu under mellandagarna och har kommit till hallen för att spela badminton med familjemedlemmar.

– Jag tycker att det är bra att man kan få spela. När det finns många som idrottar, nu är allting stängt och det kan hända att de inte får spela med sina lag och så här. Nu är det ju jättebra att man slipper lite så här för sig själv och röra på sig, säger han.

Lindroos spelar själv i ett innebandylag.

– Helt ärligt tycker jag att det också borde vara okej att lagmedlemmar skulle få idrotta tillsammans nu, men alla tänker på olika sätt. Läget är nu vad det är, konstaterar han.

Porträtt på Yannick Lindroos.
Bildtext Yannick Lindroos spelar vanligen i ett lag, men passar nu på att spela med familjemedlemmar.
Bild: Thomas Hagström / Yle

Tennis- och badmintonhallen har låtit kunderna själva bestämma om de har rätt att spela. Särskilt undantaget om att verksamheten ska ha med privatlivet eller familjelivet att göra, är ändå svårtolkat.

– En tredjedel har annullerat sina timmar. Det visar att våra kunder respekterar de begränsningar vi har informerat dem om, säger Peter von Bruun som är vd för Brändö tennis- och badmintonhall.

Porträtt på Peter von Bruun i Brändö tennis- och badmintonhall i Helsingfors.
Bildtext Peter von Bruun påpekar att coronatiden har varit en stor ekonomisk utmaning för hallen, men han är samtidigt mån om att respektera coronareglerna så gott det går.
Bild: Thomas Hagström / Yle

Många fler skulle kunna hålla öppet

Reglerna gäller till exempel också gym och simhallar. Barn och proffsidrottare kan idrotta så länge utrymmet har valt att ha öppet för dem.

Och om en grupp bokar en hel lokal, och får använda isolerade utrymmen så är det okej. Dessutom får omklädningsrummen inte heller vara öppna.

Åtminstone ett gym i centrala Åbo möjliggör till exempel bokningar från och med måndag för att kunna fortsätta ha öppet, när coronarestriktionerna skärps i Egentliga Finland.

I Helsingfors har en del gym också haft öppet på liknande sätt denna vecka, till exempel för kunder med en personlig tränare.

Ett tomt gym. I förgunden vikter, i bakgrunden maskiner av olika slag.
Bildtext Gymmen behöver inte ha stängt, utan de kan göra det möjligt för kunder att boka separata utrymmen.
Bild: Hanna Juopperi / Yle

Regionförvaltningsverket påpekar däremot att aktören måste kolla att bokningen är berättigad – till exempel att den har med privatlivet eller familjelivet att göra. De som bokar borde då åtminstone känna varandra sedan förr.

– Jag betonar varje aktörs ansvar. Om man inte kan säkerställa att verksamheten följer reglerna så måste utrymmena stängas helt och hållet, kommenterar Oona Mölsä som är överinspektör på Regionförvaltningsverket i södra Finland.

Dessutom kan utrymmen användas för att tillhandahålla lagstadgade tjänster, såsom medicinsk rehabilitering – till exempel fysioterapi.

Den här linjen, om att kolla att alla bokningar är berättigade, kommer som en nyhet för vd:n Peter von Bruun i Brändö tennis- och badmintonhall.

– För det första har ingen sagt det till oss, men jag förstår att de tänker så, för annars är det ju att ge carte blanche (ett frikort) åt vem som helst att komma och spela.

Han tillägger att hallen bara har en anställd på plats under dagen.

– Det är fullständigt omöjligt att vi skulle ringa igenom alla och säga att om ni har en reservation kommer ni då att fylla de krav som vi ställer eller inte.

von Bruun säger dessutom att de olika sektionerna i hallen kanske inte är åtskilda tillräckligt från varandra. Det är inte helt lätt att uppfylla myndigheternas coronaregler till punkt och pricka, när mycket är oklart kring vad som gäller i praktiken.