Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Fyrverkerierna har sålt bra i år – räddningsverket: "Vi hoppas innerligt att det inte uppstår onödiga olyckor"

Thomas Nyqvist, riskhanteringschef på Österbottens räddningsverk.
Bildtext Thomas Nyqvist från Österbottens räddningsverk uppmanar österbottningarna att skjuta sina fyrverkerier så tryggt som möjligt.
Bild: Joni Kyheröinen / Yle

Det har sålts mycket fyrverkerier inför årets nyårsfirande och branschen förväntar sig ett gott resultat. På Österbottens räddningsverk hoppas man att folk tänker på var och hur de skjuter raketer.

Nu när offentliga fyrverkerishower ställs in på grund av coronaläget köper folk egna pjäser.

Thomas Nyqvist, riskhanteringschef på Österbottens räddningsverk, hoppas givetvis att folk ska skjuta fyrverkerierna så tryggt som möjligt.

– Man får inte utsätta människor, djur eller egendom för fara, säger Nyqvist.

Det brukar ändå bli en del ögonskador, brännskador och annat.

Förväntar ni er det samma i år också?

– Vi hoppas innerligt att det inte ska bli några onödiga olyckor. Om vi skulle klara oss med ett par roskisbränder och alla ögon, fingrar, hus och bilar intakta så skulle det vara ett gott resultat.

Hitta en öppen plats

Nyqvist ger rådet att man några timmar på förhand funderar ut en bra, öppen plats där man kan avfyra raketerna. Sedan att man kollar noga på bruksanvisningen hur produkten ska användas.

– Så att det inte händer det traditionella att käppen faller omkull. Det är inte värst trevligt om pjäsen detonerar på fel ställe.

Skyddsglasögon är obligatoriska och myndigheterna rekommenderar att även alla som finns i närheten bär skyddsglasögon.

Finns flera förbjudna områden

Det är tillåtet att avfyra fyrverkerier mellan klockan 18 och 02. Dessutom är det helt förbjudet på vissa markerade områden, t.ex. i centrum av Vasa och Nykarleby. En lista på dessa områden finns på räddningsverkets sidor.

– Inom de här förbjudna områdena så finns det inga bra, öppna ställen att avfyra. Så att det inte händer onödiga olyckor, att raketer flyger in på balkonger och in genom fönster, säger Nyqvist.

Oberoende regler och bestämmelser finns det varje år folk som inte håller sig till tiderna och inte bryr sig om förbjudna områden.

Det finns väl knappast resurser att övervaka allt? Eller hur ser du på det?

– Nog håller myndigheterna koll. Förstås finns det inte resurser till att hitta alla bovar i dramat, men man kan nog räkna med det att om man ställer till med någon olycka så hittas nog bovarna.

Trygga bara de används rätt

Fyrverkerier väcker starka känslor. Vissa framhåller miljöaspekter och hur smällarna påverkar djuren, andra tycker att man måste få ha lite roligt.

Även räddningsverket får respons i den här frågan.

– Vi får respons både för och emot. Som räddningsmyndighet är vi inte rätta instansen att bedöma vad som är rätt och fel. Men olyckor händer varje år på grund av användningen. Vi skulle hoppas att man använder sitt förnuft. Fyrverkerierna är nog trygga bara man använder dem på rätt sätt, säger Nyqvist.