Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Flera fall av norovirus vid ÅUCS – besöksförbud på två avdelningar

Åbo universitetscentralsjukhus
Bildtext Också personal har insjuknat.
Bild: Arash Matin / Yle

Flera fall av norovirus har uppdagats bland annat vid avdelningen för infektionssjukdomar och hudsjukdomar vid Åbo universitetscentralsjukhus. Viruset har också uppdagats på andra avdelningar.

– Det är frågan om enskilda fall bland patienter som insjuknat, men för att förhindra smittspridningen tar vi inte emot flera patienter till avdelningen, dessutom är det besöksförbud på avdelningen, säger ÅUCS sjukhusdirektör, Petri Virolainen.

Enligt tidningen Turun Sanomat (extern webbplats, bakom betalmur) råder det även besöksförbud på intensivvårdsavdelningen på grund av norovirus.

Även personal har insjuknat.

Viruset orsakar oftast magsjuka, symptomen är kräkningar, diarré, magont, och ofta feber. Noroviruset smittar mycket lätt och ger ofta upphov till magsjukeepidemier på exempelvis skolor, sjukhus och hotell.

Profilbild på sjukhusdirektör Petri Virolainen.
Bildtext ÅUCS sjukhusdirektör, Petri Virolainen.
Bild: Arash Matin / Yle

Enligt Virolainen förekommer norovirus på sjukhuset regelbundet och ofta även på äldreboenden.

– Det är ett stort problem då noroviruset sprider sig samtidigt som coronaviruset, säger Virolainen.

På torsdagen informerade Salo stad (extern webbplats, tillgänglig enbart på finska) om att flera patienter på infektionsavdelningen vid hälsocentralsjukhuset i Salo smittats av noroviruset och att det råder besöksförbud på enhet 1.

Artikeln baserar sig på Norovirus kiusaa koronan takia kuormittuneita sairaaloita Varsinais-Suomessa skriven av Tarja Hiltunen, översättningen är gjord av Isabel Nordberg.