Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Tuffare coronaregler i Österbotten – nu får högst 10 samlas för offentliga tillställningar

Från 2021
Bilar i kö till coronatest vid Kaserntorget i Vasa.
Bildtext I Vasa har köerna till coronatestning ringlat sig långa på sistone. Genom nya begränsningar hoppas myndigheterna få ner den skenande smittspridningen.
Bild: Anna Wikman / Yle

Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland har beslutat om nya begränsningar för offentliga tillställningar i Österbotten. Orsaken är det kraftigt försämrade coronaläget.

Smittspridningen eskalerar i Österbotten.

Behovet av sjukvård för covid-19 väntas öka. Samtidigt är vården redan hårt belastad, då bland annat smittspårningen kräver alltmer.

För att skydda befolkningen och trygga kapaciteten inom vården beslöt regionförvaltningsverket på fredagen att sänka gränsen för hur många som får samlas från nuvarande 50 personer till 10.

Beslutet gäller alla offentliga tillställningar och allmänna sammankomster inomhus.

Tidigare i veckan uppgav Eeva Mäkinen, överläkare på Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland, att man förberedde en gräns på 20 personer men myndigheten valde alltså att skärpa begränsningen ytterligare.

Beslutet träder i kraft på måndag den 3 januari och gäller till och med den 31 januari.

Covidintyget lagt på is

Sedan tidigare är det dessutom klart att covidintyget inte för tillfället kan användas som alternativ till de rådande coronabegränsningarna. Detta efter regeringens beslut att användningen av covidintyget läggs på is fram till den 20 januari.

Med allmänna sammankomster menas demonstrationer eller andra tillställningar som ordnas i syfte att utöva mötesfriheten och i vilka även andra än de som uttryckligen inbjudits kan delta eller följa.

Med offentliga tillställningar avses å sin sida nöjestillställningar, tävlingar, uppvisningar och andra med dessa jämförbara tillställningar som är öppna för allmänheten. Hit räknas då till exempel föreställningar på teatrar och biografer.

Regionförvaltningsverkets beslut rör inte privata sammankomster, men i måndags kom Österbottens coronasamordningsgrupp med en stark rekommendation om att inte heller privat ordna sammankomster för fler än tio personer.