Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Coronaviruset sprids nu snabbt i Västnyland – 358 nya fall den här veckan

Uppdaterad 03.01.2022 18:31.
Handdesificering i  S-market i Ekenäs.
Bildtext God handhygien och munskydd är ytterst viktiga nu om man rör sig till exempel i affärer. THL:s hälsosäkerhetsdirektör Mika Salminen hoppas att man undviker att gå på reor nu.
Bild: Patric Ring / Yle

Julfirandet med nära och kära har satt fart på spridningen av covid-19. På vårdavdelningar råder besöksförbud.

De två senaste dagarna, det vill säga 30.12 och 31.12, har det bokförts sammanlagt 110 respektive 129 nya fall av covid-19 i de västnyländska kommunerna Hangö, Raseborg, Ingå, Sjundeå och Lojo.

Flest smittfall har Lojo, som förstås också har flest invånare. Kurvan med coronapositiva har likaså stigit brant uppåt i Raseborg och Sjundeå, medan Ingå har klarat sig med totalt 13 fall av covid-19 den här veckan (27–31.12). I Hangö har siffrorna också varit ytterst moderata fram till nyårsafton med 18 nya fall.

Stängda vårdavdelningar

Det är besöksförbud på hälsovårdscentralens bäddavdelning i Hangö till och med 7.1. Då görs en ny utvärdering. Tidigare i veckan informerade Hangö stad om risk för exponering i hälsovårdscentralens mottagning. Det här var på måndagen 27.12.

Vid den så kallade bäddavdelningen i Ekenäs är det också besöksförbud tillsvidare på grund av det försämrade epidemiläget i Raseborg.

Ingå informerar på sin webbplats (31.12) att det har konstaterats tretton nya coronafall under den här veckan (vecka 52). Sjutton personer är försatta i karantän. Vaccineringarna framskrider som planerat och nya öppnade tider har reserverats bra. På fredag om en vecka (7.1) öppnas tider för februari.

Trots relativt bra läge i Ingå, åtminstone jämfört med grannkommunerna, påminner kommunens pandemigrupp om att läget för tillfället är allvarligt och att det är viktigt att hålla avstånd, använda munskydd, tvätta händerna och stanna hemma vid lindriga symtom.

Vaccinationstider för 5–11-åringar

Såväl Ingå som Sjundeå berättar att det finns vaccinationstider för alla barn i åldersgruppen 5–11 år, Sjundeå med tillägget att det finns gott om vaccin för alla som fyllt fem år.

Lojo ger vid årsskiftet mer detaljerad information om tidsschemat för coronavaccination av alla barn mellan fem och elva år.

Den 4 januari klockan 12 kan raseborgare boka vaccinationstid för 5 till 11-åringar.

Institutet för hälsa och välfärd rapporterar i dag (31.12) om 11 334 nya coronafall i Finland.

Uppdaterad 3.1 18.31 med att Raseborg nu också vaccinerar 5 till 11-åringar.