Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Omikron ebbar ut i Sydafrika men sprider sig snabbt i Europa och USA - tysk virolog hoppfull inför det nya året

Två personer klädda i blåa skyddsoveraller, handksar och ansiktsskydd tar en paus. runt omkring dem står färggranna plaststolar.
Bildtext Antalet nya coronafall har sjunkit klart i Sydafrika under den senaste veckan.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Storbritannien har börjat mobilisera nödsjukhus som ett svar på snabbt ökande coronafallen i landet och USA rapporterar nästan en halv miljon nya fall. Samtidigt uppger Sydafrika att omikronvågen verkar ha passerat sin topp i landet.

Sydafrika har hävt en del av sina coronarestriktioner efter att smittkurvorna börjat peka klart nedåt. Enligt sydafrikanska myndigheter ser det ut som att den coronavåg som orsakades av omikronvarianten har passerat sin topp.

– Enligt experterna har omikron nått sin topp. Den har nått sin topp utan att orsaka oro på sjukhusen. Enligt experterna kan vi nu lyfta det nattliga utegångsförbudet, sa Mondly Gungubele, minister med ansvar för bland annat regeringens kommunikation.

Omikronvarianten identifierades i Sydafrika i november har sedan dess spridit sig snabbt över världen. Omikron är mer smittsam än tidigare varianter och har skapat nya coronavågor i många länder.

I Europa har bland annat Frankrike slagit nya coronarekord och i Storbritannien har myndigheterna igen börjat mobilisera sina krissjukhus inför en befarad kraftig ökning av svåra coronafall.

Ett halvbyggt tillfälligt sjukhus i Storbritannien.
Bildtext Storbritannien förbereder sig på att ta i bruk krissjukhus.
Bild: Reuters

Rekordsiffror i USA

I USA har närmare en halv miljon nya coronafall registrerats under det senaste dygnet och hälsovårdsexperter varnar för att läget kommer att bli allvarligt.

– Nästa månad kommer att bli en storm. Hela samhällen kommer att sättas under tryck, sade Michael Osterholm som är expert på smittosamma sjukdomar vid universitetet i Minnesota till MSNBC.

En lång bilkö
Bildtext I USA är köerna till testningscentren långa.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Samtidigt understryker flera amerikanska experter att vacciner och ny vård betyder att färre blir allvarligt sjuka i covid än under tidigare coronavågor.

– Det kommer att ta tid innan människor inser att antalet fall inte har samma betydelse som tidigare. Vi har många försvar mot sjukdomen i dag, säger forskaren Amesh Adalja vid Johns Hopkins center för hälsosäkerhet.

I dag är 60 000 amerikaner intagna på sjukhus för covid-19. Det är ungefär hälften så många som i januari i fjol.

Fallen minskar i Sydafrika

I Sydafrika verkar omikron inte heller ha orsakat den massiva belastning på sjukvården som många befarade. Dödsfallen i covid-19 har hittills endast ökat marginellt, uppger den sydafrikanska regeringen.

– Även om omikronvarianten är mycket smittsam har andelen som behöver sjukhusvård varit lägre än under tidigare vågor, uppger den sydafrikanska regeringen i ett pressmeddelande.

Statistik från Sydafrikas hälsovårdsministerium visar att antalet nya coronafall sjunkit med nästan en tredjedel under den senaste veckan. Samtidigt har antalet nya covidpatienter på sjukhusen minskat i åtta av landets nio provinser.

Fortsatt oro

Många experter varnar för att det är för tidigt att säga hur allvarlig omikronvågen kommer att bli i till exempel Europa.

Även om statistiken hittills inte tyder på någon massiv ökning av behovet av sjukhusvård så har de allvarliga fallen ökat i bland annat Storbritannien där belastningen på sjukhusen ökat under de senaste dagarna.

En ambulansförare rullar ut en bår ur sin ambulans framför ett sjukhus.
Bildtext I Storbritannien har antalet coronapatienter ökat på sjukhusen under de senaste dagarna.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Läget på de brittiska sjukhusen förvärras av att antalet vårdanställda som testat positivt har ökat klart vilket hotar leda till personalbrist.

Professor Peter Openshaw vid den brittiska coronarådgivargruppen Nervtag säger att omikron i Storbritannien hittills främst spritt sig bland barn och deras familjer och att det därför är för tidigt att säga hur varianten påverkar äldre personer.

Openshaw säger att han känner lättnad över att en stor del av de svagaste i Storbritannien redan fått tre vaccindoser.

– Omikron är väldigt smittsamt. Det var tur att viruset inte var så här smittsamt då det först började smitta från människa till människa, sa Bradshaw enligt PA Media.

Hopp inför det nya året

En av Tysklands ledande coronavirusexperter, virologen Christian Drosten, är mer hoppfull. Han säger till ZDF att omikronvarianten har potential att omvandla pandemin till en endemisk situation under 2022.

Med andra ord hoppas Drosten att omikron leder till att coronaviruset blir jämförbart med en vanlig förkylning som cirkulerar i samhället.

Den tyska virologen Christian Drosten
Bildtext Den tyska virologen Christian Drosten hoppas att pandemin kommer att vara över 2022.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Han säger att utvecklingen i Sydafrika är en ”blick in i en framtid, i en endemisk situation” men tillägger att Tyskland fortfarande inte nått dit.

– Det är naturligtvis en bra situation att man har ett virus som inte längre gör folk speciellt sjuka men som är så smittsamt att det i princip hittar alla immunitetsluckor hos befolkningen och ger en uppdaterad immunitet, säger Drosten.

Drosten tillägger att tredje vaccindoser och munskydd kommer att behövas under det kommande året för att skydda äldre och personer i riskgrupperna.

Källor: Reuters, BBC, ZDF, Guardian, AFP