Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Allt fler företag erbjuder arbetstagarna en tredje dos coronavaccin: "Intresset har varit massivt"

Från 2021
Man vaccineras.
Bildtext För allt fler erbjuds möjligheten till en tredje coronavaccindos av arbetsgivaren istället för av kommunen.
Bild: Lehtikuva

De arbetsföra får vänta allt längre på coronavaccin då vaccinköerna ringlar långa. En del arbetsgivare försöker underlätta läget för sina arbetstagare genom att erbjuda vaccin via företagshälsovården.

På en del orter runt om i landet har man redan en tid kunnat vaccinera sig via företagshälsovården. Inom en dryg vecka ska det här gå i ännu större utsträckning i bland annat Vasa, Jakobstad, Åbo och Lovisa.

I Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt har man till exempel nyss tagit fram en modell för att samarbeta med företagshälsovården när det gäller vaccineringarna.

Enligt Esbos hälsovårdsdirektör Markus Paananen är hjälpen från företagshälsovården välkommen eftersom det finns för få vaccinerare.

– Då vaccineringarna kom igång var problemet att det fanns för lite vaccin. Nu är problemet att personerna som vaccinerar är för få, vilket är ett enklare problem att lösa.

För att en arbetsgivare ska kunna erbjuda sina anställda coronavaccin måste hälsovårdsföretaget först ha en överenskommelse med den lokala hälsovården.

När klartecken har fåtts därifrån är det upp till arbetsgivaren att sluta avtal med hälsovårdsföretaget, innan arbetstagaren kan vaccinera sig.

– Vi har lyckats få fram en modell som är godkänd av hela Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt, och som alltså gäller alla kommuner i området. På så sätt behöver företagshälsovården inte sluta avtal med varje kommun var för sig, förklarar Paananen.

Ytterligare ersättningar kan sätta fart på arbetsgivarna

Alternativet att erbjuda sina anställda coronavaccin blir allt populärare då vaccinköerna i kommunerna blir längre.

Dessutom ska riksdagen nästa vecka besluta om att höja ersättningen till arbetsgivarna från nuvarande 10 euro per vaccindos till 16 euro. Lägre kostnader för arbetsgivarna är välkommet, säger Johanna Asklöf, affärsverksamhetsdirektör på hälsovårdföretaget Mehiläinen.

– Jag tror att när ersättningsnivån höjs blir det ännu lättare för arbetsgivarna att erbjuda de anställda coronavaccin. För tillfället har vi avtal om att erbjuda vaccin med cirka hälften av arbetsgivarna vi säljer tjänster till.

Johanna Asklöf.
Bildtext Enligt Johanna Asklöf kan de privata företagen lätt erbjuda coronavaccineringar eftersom man redan har liknande verksamhet inom bolaget.
Bild: Mehiläinen

Asklöf berättar att intresset varit stort och att vaccintiderna bokas flitigt.

Samma erfar avdelningsdirektör Piia Aarnisalo på Terveystalo.

– Intresset har varit massivt bland arbetsgivarna och det växer hela tiden. På kort tid har vi slutit flertalet nya kontrakt gällande den tredje dosen coronavaccin, säger Aarnisalo.

Vid Mehiläinen säger Johanna Asklöf att personal finns för vaccineringarna.

– Vanligtvis ger vi ju också influensavaccin till företagshälsovårdskunder, samma personer kan nu börja ge också coronavaccinet. Vi ökar resurserna enligt behov, och anställer fler ifall det behövs.