Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Finlands damer en bit från täten i fri stil – Jessie Diggins superspurtade till etappseger och tog över totalledningen från Kerttu Niskanen

Från 2021
Jessie Diggins andas ut efter målgång i ett skidlopp.
Bildtext Jessie Diggins fenomenala finish snuvade svenskan Frida Karlsson på etappsegern i Tour de Ski.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

I klassisk stil i förrgår: Tre finländska damer bland de nio bästa. I fri stil på nyårsafton: Krista Pärmäkoski bästa finländare på en 15:e plats. Kerttu Niskanen blev 22:a och tappade totalledningen.

De finländska damerna har när det nya året startar fortfarande fina placeringar i totalsammandraget i längdåkningens Tour de Ski.

Men det beror på den blåvita succén i onsdagens 10 kilometer i klassisk stil. När det två dagar senare handlade om 10 kilometer med gemensam start i fri stil fanns inga finländska åkare med i tätstriden.

De finländska damerna åkte i stället i mål en bit efter de främsta. Krista Pärmäkoski slutade 15:e, 22 sekunder efter täten.

Onsdagens segrare Kerttu Niskanen var nu 41 sekunder efter de snabbaste på en 22:a plats. Johanna Matintalo slutade i dag 23:a och Anne Kyllönen blev 25:a.

Superspurt sänkte svenska

I täten gick det undan i extremt snabba spår. Det var högt tempo direkt från start, då namn som Jessie Diggins, Ebba Andersson och Heidi Weng tryckte på i täten och gjorde sitt för att fältet skulle spricka. Fristilskanonerna fick som de ville, i stället för åkning i klunga drogs hela fältet ut till ett långt pärlband.

In på den sista kilometern var fortfarande ett halvdussin damer med i segerstriden. Svenskan Frida Karlsson såg länge ut att vara på väg mot seger men på slutmetrarna gled USA:s Jessie Diggins förbi med en extremt vass spurt. Diggins vann etappen, fem tiondelar före Karlsson.

– Det kändes extremt. Det såg säkert inte särskilt graciöst eller vackert ut, men jag gav allt och spåret höll, säger Diggins i FIS segerintervju efter spurten.

Sju damer kom i mål inom fem sekunder anförda av ettan Diggins och tvåan Karlsson. Tredje dam på pallen blev Tatjana Sorina från Ryssland, knappt före svenskan Ebba Andersson och norskan Heidi Weng.

Från fall till pall

Frida Karlsson hade en händelserik etapp och hann också med en rejäl vurpa halvvägs då hon krockade med Tatjana Sorina. Och trots att hon tappade etappsegern på slutmetrarna var svenskan hyfsat glad efteråt.

– Min känsla var att jag skulle ta det, men Jessie är duktig på upploppet. Jag kanske inte sätter det fullt ut, men jag är nöjd med en andraplats. Jag genomför loppet så bra jag kan med tanke på allt som händer. Kroppen svarar bra, så det är positivt, säger Karlsson till svenska Viaplay.

Ett klart fall framåt för Karlsson, trots att hon fick ge sig mot en sprudlande glad segrare.

– Det var svårt att lista ut vilken taktik jag skulle ha och hur man skulle positionera sig. Att ligga i täten och dra kostade mycket krafter, men samtidigt kunde man inte heller ligga alltför långt bak, när som helst kunde nån rycka, förklarar Jessie Diggins.

– Men jag hade världens bästa skidor, säger Diggins efter en perfekt avslutning på året.

Niskanen ännu totaltvåa

Diggins superspurt gav en etappseger, och dessutom tog amerikanskan över totalledningen i Tour de Ski, före Kerttu Niskanen som behåller sin andra plats.

I sammandraget är Krista Pärmäkoski sexa. Johanna Matintalo är sammanlagt 15:e och Anne Kyllönen 16:e inför nyårsdagens fristilssprint. Som helhet en mycket fin finländsk insats så här långt.

Riitta-Liisa Roponen valde däremot att hoppa av Touren inför den fristilsetapp hon hade sett fram emot så mycket. Känslan i kroppen är inte den rätta för Roponen och veteranen väljer därför ett annat upplägg än planerat i jakten på OS-formen.

Resultat:

1. Jessie Diggins USA 21.30,8
2. Frida Karlsson SWE +0,5
3. Tatjana Sorina RUS +0,8
4. Ebba Andersson SWE +1,2
5. Heidi Weng NOR +2,6
6. Katharina Hennig GER +3,5
7. Teresa Stadlober AUT +4,6
---
15. Krista Pärmäkoski FIN +22,1
22. Kerttu Niskanen FIN +41,4
23. Johanna Matintalo FIN +43,0
25. Anne Kyllönen FIN +46,0

Touren totalt, 3/6:

1. Jessie Diggins USA 41.44
2. Kerttu Niskanen FIN +13
3. Natalija Neprjajeva RUS +14
4. Ebba Andersson SWE +21
5. Tatjana Sorina RUS +43
6. Krista Pärmäkoski FIN +44
7. Frida Karlsson SWE +45
---
15. Johanna Matintalo FIN +1.39
16. Anne Kyllönen FIN +1.43

Diskussion om artikeln