Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

"Det är inte optimalt" – personal och studerande vid ÅA reagerar på sannolika distansstudier

Uppdaterad 03.01.2022 11:29.
En skylt med Åbo Akademis logo.
Bildtext Åbo Akademi beslutar om distansundervisningen den 5 januari.
Bild: Arash Matin

Efter en höst av hybridstudier kommer Åbo Akademi på onsdag besluta om en återgång till enbart distansstudier. Tanken väcker blandade känslor hos studerande och personal.

Edvard Johansson, professor i nationalekonomi, tycker inte att distansstudier är till direkt nytta i undervisningen.

– Det är inte optimalt då studerande kan missa vissa saker när de studerar på distans. Kurser kan ha olika uppbyggnad, och det finns vissa som är bättre anpassade för distansstudier än andra, säger Johansson.

Diskussionsuppgifter och grupparbeten är inte uppgifter som har fungerat speciellt bra under distansarbetet. Andra saker har gått bättre.

– Pandemin har lärt oss en del saker som säkert kommer att hållas kvar också efter att den är förbi, säger Johansson. Handledning på magisternivå fungerar mycket bättre på distans. Då kan man snabbt ordna möten och tröskeln blir låg för diskussion.

En person sitter vid datorn vid ett bord och gör anteckningar.
Bildtext Mängden onlinemöten kan leda till problem, säger professor Edvard Johansson.
Bild: Compare Fibre/Unsplash

– Den mer informella kontakten till studerande faller ändå bort ganska mycket. Att tala om yrkesval och dela med sig av sina erfarenheter till studerande är inte något som sker på distans. Man får inte heller höra vad studerande tycker att fungerar bra med kurser och vad de tycker att är intressant, säger Johansson.

Johansson berättar också att tekniska problem är vanligt förekommande under onlinemöten med studerande.

– Studerandes tekniska tillgångar är inte särskilt bra. De har ofta bara mobila nätuppkopplingar som gör videomöten svåra att genomföra. Det här är ett av de största problemen vi har.

Det är inte många studerande som har hemkontor heller. De sitter ofta vid sina köksbord och studerar, vilket Johansson påpekar att kan vara ergonomiskt utmanande.

Studerande har blandade känslor om distansundervisningen

Ida Nordell studerar kemi- och processteknik för sjätte året. Hon ser både bra och dåliga sidor med distansstudierna.

– Det som är bra med att bara ha distansstudier är att man har en klarare uppfattning om hur man ska planera sin dag. Då vi hade hybridstudier kunde man ha en kurs på distans, sedan en på campus och sedan en annan på distans igen under samma dag. Det kunde bli lite rörigt, säger Nordell.

Den goda sidan med hybridstudier tycker Nordell att var stödet man fick från andra studerande.

– Om man inte förstod något och kände sig dum kunde man knuffa till den som satt bredvid och fråga. Om den inte heller förstod något så skyllde man inte på sig själv lika mycket som man gör när man studerar för sig själv, säger Nordell.

Profilbild på Ida Nordell, som sitter i en soffa.
Bildtext Ida Nordell tycker att självförtroendet hålls bättre då man studerar tillsammans.
Bild: Yle/Nora Engström

Veera Granroth är studentkåren vid Abo Akademis nyblivna styrelseordförande och hon säger att kåren kommer att göra sitt bästa för att hålla studerandes sociala liv aktiva också under distansstudierna.

– Studentkåren har ordnat olika diskussionskvällar och frågesporter via nätet. Evenemangen har tagits emot väl av studerandena, men det kan såklart också vara lite tråkigt att ha mer onlinemöten efter en lång dag av distansstudier, säger Granroth.

Andra högskolor följer också med läget

Också Yrkeshögskolan Novia övergår till distansundervisning fram till den 16 januari. Det enda undantaget är nödvändig närundervisning, såsom praktiska övningar i klinik.

Det beslutade Novias ledning den 3 januari.

Tills vidare tillåts heller inga fester på Novias campus.

Undervisningen vid Helsingfors Universitet genomförs huvudsakligen på distans fram till 16 januari 2022. Fakulteternas lägescentraler beslutar vilken undervisning som nödvändigtvis måste ordnas som närundervisning. Tentamina ordnas som planerat.

Studerande vid Åbo Akademi är oroade över distansundervisning - Spela upp på Arenan

Artikeln har 3.1.2022 klockan 11.21 uppdaterats efter att också Novias ledning beslutat om distansundervisning.