Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Bråk, bränder och ovarsamhet med fyrverkeripjäser – men inga större problem rapporteras från nyårsnatten

Från 2022
Uppdaterad 01.01.2022 09:11.
Fyrverkeripjäs lyser upp natthimlen.
Bildtext Fyrverkerier lyste upp natthimlen på många håll vid midnatt. Den här bilden är från Drumsö i Helsingfors.
Bild: Lehtikuva

Poliser och räddningsmanskap har varit hårt sysselsatta under nyårsnatten som vanligt, men inga större olyckor rapporteras.

På nyårsdagens morgon ger rapporterna från polisinrättningar och räddningsverket runt om i landet bilden av en bråd natt med många bränder på grund av nyårsraketer och smällare, men utan några mer omfattande problem.

De kanske största festligheterna ägde rum i centrala Helsingfors. Stökigast var det enligt polisen vid Senatstorget, vid Medborgarplatsen och i Stationstunneln. Livligast var det under timmarna från strax före midnatt fram till halv tvåtiden.

Helsingforspolisen fick mycket jobb på grund av fyrverkeripjäser som avfyrades mot människor och bilar. Polisen rapporterar ändå att man lyckades undvika personskador. Liknande fall rapporterades från Östnyland under kvällen.

Helsingin keskustassa oli iltayhdeksältä uudenvuodenaattona rauhallista.
Bildtext Trots att en del bråk rapporteras från nyårskvällen och -natten, berättade reportrar ute i centrala Helsingfors att ovaigt få rörde sig där. Bilden är från Esplanaden vid niotiden på kvällen.
Bild: Jouni Immonen / Yle

Under efternatten ingrep Helsingforspolisen i många bråk i hemmen, särskilt där det festats med mycket alkohol, uppger man.

Många bränder i sopkärl

Räddningsverket i Helsingfors sysselsattes av många bränder i sopkärl. Sex sådana bränder rapporterades redan under kvällens lopp. I Esbostadsdelen Mattby fick brandkåren rycka ut då någon avfyrade en fyrverkeripjäs inne i ett trapphus, men det orsakade ingen brand.

Räddningsverket i Västra Nyland, dit också storstaden Esbo hör, rapporterar om drygt etthundra uppdrag efter klockan sex i går kväll, bland annat ett fall med ögonskador av en fyrverkipjäs. Brandkåren i regionen släckte totalt åtta bränder orsakade av fyrverkerier.

Bland annat i Lojo släckte brandkåren en sopkärlsbrand efter att barn lekt med nyårssmällare.

I Egentliga Finland var det risk för en större eldsvåda i Nådendal då en bil började brinna under ett biltak intill ett hus. Rester från fyrverkerier hade lagts i bilens bagageutrymme, där de börjat brinna. Brandkåren lyckades ändå begränsa eldsvådan så att skadorna på bostadshuset blev små.

Polisen uppger att Åbos nyårsnatt liknade den för ett år sedan. Mycket människor hade samlats vid Aura ås strand. Poliserna sysselsattes av hemalarm, misshandlar och ovarsamhet med fyrverkeripjäser.

Firande flyttade till glesbygden

På en del håll i landet, som i Birkaland och Mellersta Finland, uppger polisen att nyårsfestandet den här gången verkade ha flyttat från stadscentrum till glesbygden.

Många kommuner och städer avstod från gemensamma större fyrverkerier. Det gäller bland annat Åbo. Helsingfors arrangerade nyårsfyrverkerier på tre olika ställen för att sprida ut folkmassan. Fyrverkeripjäserna sköts högre upp än normalt för att så många som möjligt skulle kunna se dem från längre avstånd.

Ilotulitusta Helsingin keskustassa.
Bildtext Helsingfors fyrverkeri över Tölöviken.
Bild: Jouni Immonen / Yle

Ingen rusning till Estland

I stora delar av Finland var restaurangerna tvungna att sluta servera alkohol redan klockan 17 på grund av coronarestriktionerna.

Det fanns gissningar om att många skulle resa till Estland där barer och restauranger får hålla öppet natten igenom, men trots den här möjligheten har det inte varit någon rusning på båtarna från Helsingfors till Tallinn.

Vid Tallink Silja uppgav man att passagerarmängderna var normala för en fredag.

Artikeln uppdateras efter hand. Den är en sammanställning av rapporter från polisinrättningar och räddningsverk, STT och vår text från nyårskvällen: Små bränder har sysselsatt räddningsverk – ingen rusning till Estland där barerna är öppna hela natten.