Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Vid nyåret stiger elpriserna också för många hushåll med fast taxa, meddelar elbolag

Elstolpar i soluppgång.
Bildtext De stigande energikostnaderna påverkar många konsumenter med fördröjning, men nu vid årsskiftet blir det prishöjning för många.
Bild: Alamy / All Over Press

De som har elavtal med elpriser som gäller tillsvidare kan tvingas börja betala mer i och med nyåret, för många elbolag höjer nu de här priserna.

Den senaste tiden har det rapporterats om hur energin blir dyrare och hur de som har sina taxor knutna till elbörsen har upplevt kraftiga förhöjningar. Nu rapporterar Yle Uutiset om prishöjningar också för dem som har elavtal med fasta priser som gäller tillsvidare.

För hushåll som värmer egnahemshus med el kan höjningen betyda tiotals euro i månaden.

Elbolagen justerar de priser som gäller tillsvidare med längre intervaller jämfört med de börsbundna taxorna som reagerar på svängningar omedelbart. Men nu vid årsskiftet väljer många bolag att se över också tillsvidaretaxorna.

Priser stiger tiotals procent

Yle Uutiset lyfter fram några exempel. Elbolaget Helen höjer priset på sin såkallade basel med tre cent till 10,79 cent per kilowattimme, alltså med mer än en tredjedel.

Bolaget Tampereen sähkö höjde senast sin taxa för tre år sedan, men nu har det blivit två höjningar på ett par månaders tid. Också där landar priset vid 11 c/kWh. Vid bolaget kallar man det senaste halvåret exceptionellt vad gäller elpriserna.

Fortum justerar rutinmässigt sitt motsvarande elpris fyra gånger per år. Nu vid årsskiftet stiger det med cirka en fjärdedel till 13,5 c/kWh.

Vid Energimyndigheten säger man att prishöjningarna inte kommer som någon överraskning, fastän taxorna blir högre än vad konsumenterna är vana vid. Myndigheten påpekar att elbolagen måste informera sina kunder om prisändringar en månad på förhand.

Från elbolagshåll konstaterar man att konsumenterna kan undgå prishöjningar av den här typen om de ingår elavtal som är tidsbundna, med ett fast pris som inte ändars under avtalstiden.

Artikeln är ett sammandrag av Yle Uutisets text Moni sähköyhtiö tarkistaa vuodenvaihteessa toistaiseksi voimassa olevia sopimuksiaan – omakotiasujan sähkölasku voi nousta kymmeniä euroja kuukaudessa, skriven av Kaisa Uusitalo.